Jak dobrać kolory kalendarza firmowego do logo, żeby nie było pstrokato?

J
Janek_od_kolorow
· 2026-07-10 11:13
Mam do przygotowania kalendarze firmowe dla klienta i zastanawiam się, jak sensownie dobrać kolory pod ich logo. Logo ma dość mocny niebieski i trochę czerwieni, ale obawiam się, że jeśli przeniesiemy te barwy na całe tło, to kalendarium zrobi się mało czytelne. Z drugiej strony biały projekt wygląda poprawnie, tylko trochę zbyt zwyczajnie i bez charakteru firmy. Jak podchodzicie do takich tematów przed drukiem, szczególnie przy zdjęciach w tle i kontrastach? Sprawdzacie najpierw próbkę, czy wystarczy dobrze przygotowany podgląd z drukarni?

Odpowiedzi (9)

T
TestKolorow 2026-07-10 18:26
Przy takich projektach nie przenosiłbym mocnych kolorów z logo na całe tło, tylko potraktował je raczej jako akcenty: pasek, nagłówki miesięcy, wyróżniki albo drobne elementy graficzne. Niebieski może spokojnie budować charakter firmowy, a czerwień zostawiłbym do naprawdę ważnych zaznaczeń, bo przy kalendarium łatwo robi się chaos. Warto też zrobić próbę w skali 1:1, bo na monitorze kontrast często wygląda lepiej niż potem w druku. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Jak dobrać kolory kalendarza firmowego do logo?
A
Adrian 2026-07-11 11:54
Ja zwykle biorę kolor z logo jako akcent, a nie jako główne tło, zwłaszcza przy kalendarium. Przy mocnym niebieskim i czerwieni dobrze działa jasna baza, np. biel albo bardzo delikatny odcień szarości, a firmowe kolory tylko w nagłówkach, liniach, numerach tygodni czy wyróżnieniach. Przed drukiem warto zrobić próbkę w skali 1:1, bo na monitorze kontrast często wygląda lepiej niż później na papierze.
F
FarbaSpec 2026-07-15 10:28
Odpowiedź do Adrian
Ja zwykle biorę kolor z logo jako akcent, a nie jako główne tło, zwłaszcza przy kalendarium. Przy mocnym niebieskim i czerwieni dobrze działa jasna baza, np. bi
Też bym szedł w tę stronę, bo kalendarz ma przede wszystkim dać się szybko czytać, a nie tylko pasować do księgi znaku. Mocny niebieski można spokojnie zostawić na pasek z logo, wybrane nagłówki albo drobne elementy, a czerwień raczej tylko do wyróżnień, żeby nie zaczęła konkurować ze świętami i ważnymi datami. Przed drukiem warto jeszcze zrobić próbę w docelowym formacie, bo na monitorze delikatne tło często wygląda inaczej niż na papierze.
F
Filip 2026-07-11 19:47
Ja zwykle biorę kolory z logo bardziej jako akcent niż jako bazę całego projektu. Przy mocnym niebieskim dałbym go np. w nagłówkach, paskach albo detalach, a czerwony zostawił tylko do wyróżnień, bo w większej ilości szybko robi chaos. Tło najlepiej neutralne, jasne albo bardzo delikatnie zabarwione, żeby kalendarium było czytelne po wydruku, a nie tylko dobrze wyglądało na monitorze. Podobny watek byl tez tutaj: Ile odzieży z logo zamówić na pierwszy raz, żeby nie przesadzić?.
K
Kolorysta 2026-07-14 23:43
Odpowiedź do Filip
Ja zwykle biorę kolory z logo bardziej jako akcent niż jako bazę całego projektu. Przy mocnym niebieskim dałbym go np. w nagłówkach, paskach albo detalach, a cz
Dokładnie tak, przy takich kolorach lepiej nie próbować na siłę „ubrać” całego kalendarza w logo. Mocny niebieski może fajnie spinać projekt, ale kalendarium musi jednak zostać spokojne i czytelne. Ja bym jeszcze przed drukiem zrobił próbkę w skali 1:1, bo na monitorze takie akcenty często wyglądają delikatniej niż później na papierze.
M
Marek 2026-07-12 12:29
Ja bym nie przenosił mocnych kolorów z logo na całe tło, tylko użył ich jako akcentów: np. niebieski w nagłówkach, liniach albo wybranych elementach, a czerwień bardzo oszczędnie do wyróżnień. Przy kalendarzu czytelność kalendarium jest ważniejsza niż efektowność, więc tło lepiej zostawić jasne albo bardzo delikatnie zabarwione. Przed drukiem warto zrobić próbę w skali 1:1, bo na ekranie mocny niebieski i czerwony potrafią wyglądać zupełnie inaczej niż na papierze.
M
MaszynaSzyje 2026-07-13 06:12
Ja bym nie dawał mocnego niebieskiego na całe tło, tylko użył go jako akcentu: pasek, nagłówki miesięcy, cienkie linie albo element przy logo. Czerwień zostawiłbym raczej do pojedynczych wyróżnień, bo w kalendarium szybko robi bałagan. Najważniejsze przed drukiem to sprawdzić kontrast i czytelność w realnym rozmiarze, najlepiej na próbce, bo na monitorze taki projekt potrafi wyglądać dużo spokojniej niż na papierze.
M
Maja 2026-07-13 17:14
Ja zwykle zostawiłabym mocny niebieski i czerwień jako akcenty, a nie główne tło pod całe kalendarium. Dobrze działa jasna baza, np. biel albo bardzo delikatny odcień z palety logo, a firmowe kolory tylko w nagłówkach, liniach, numeracji albo wybranych elementach. Przed drukiem koniecznie zrobiłabym próbkę 1:1, bo na ekranie kontrast często wygląda lepiej niż później na papierze.
P
PloterPro 2026-07-14 06:40
Ja zwykle nie przenosiłbym mocnych kolorów z logo na całe tło, tylko użył ich jako akcentów: nagłówki, linie, wyróżnienia miesięcy albo detale przy zdjęciach. Przy niebieskim i czerwieni łatwo zrobić zbyt ciężki projekt, więc kalendarium zostawiłbym na jasnym, spokojnym tle z dobrym kontrastem. Przed drukiem warto też zrobić próbkę albo chociaż wydruk 1:1, bo na monitorze takie kolory często wyglądają łagodniej niż na papierze.