Pantone w PDF: drukarnia widzi kolor jako CMYK zamiast spot — skąd różnica w separacjach?
D
DrukPro
Przygotowałem plik PDF z logo i paskiem tła w kolorze Pantone 186 C (spot), a w podglądzie separacji u mnie wszystko wygląda poprawnie. Drukarnia jednak pisze, że w ich RIP-ie ten kolor wpada jako CMYK i nie robi osobnej płyty/kanalu dla spotu. Plik eksportowałem z Illustratora i waży ok. 12 MB, a w dokumencie nie mam ręcznie mieszanych próbek. Czy to może wynikać z ustawień eksportu albo z tego, jak Pantone jest zdefiniowany w bibliotece, i jak mogę jednoznacznie sprawdzić, czy kolor wyjdzie jako spot po stronie drukarni? Czy ktoś spotkał się z takim rozjazdem między podglądem separacji a tym, co widzi drukarnia?
Odpowiedzi (7)
D
DrukarniaX
2026-02-24 07:18
To zwykle wychodzi z eksportu PDF z włączoną konwersją kolorów na CMYK albo z wybranego standardu PDF/X, który w Twoich ustawieniach zamienia spoty na proces (czasem też przez ustawienia Overprint/Transparency flattener przy spłaszczaniu). Jaki dokładnie preset użyłeś w Illustratorze (PDF/X-1a, PDF/X-4 itp.) i czy w eksporcie masz ustawione „Convert to Destination (Preserve Numbers)” albo „Ink Manager” z zaznaczonym „Convert All Spots to Process”?
D
DTFPro
2026-02-24 07:34
Brzmi jakby przy eksporcie PDF w Illustratorze poszło „Convert to Process” (albo przez profil/PDF/X spot został zmapowany na CMYK), ewentualnie sam obiekt nie jest faktycznie z próby Pantone tylko ma wygląd Pantone nałożony na proces. Jaki preset PDF wybrałeś (PDF/X-1a, X-4 czy zwykły) i czy w ustawieniach Output/Ink Manager masz wyłączone „Convert All Spots to Process”?
D
Darek
2026-03-03 07:31
Odpowiedź do DTFPro
Brzmi jakby przy eksporcie PDF w Illustratorze poszło „Convert to Process” (albo przez profil/PDF/X spot został zmapowany na CMYK), ewentualnie sam obiekt nie j
Też mi to brzmi jak sytuacja, gdzie przy eksporcie w Illustratorze gdzieś wpadła konwersja spotów na proces (czasem robi to preset PDF/X albo opcja typu „Convert to Process”/mapowanie przez profil). Druga rzecz, którą bym sprawdził, to czy ten element na pewno jest z próbnika Pantone jako spot, a nie tylko wygląda „jak Pantone” przez ustawienia wyglądu albo efekt/transparentność, bo to potrafi się spłaszczyć do CMYK w RIP-ie. Miałeś w eksporcie zaznaczone zachowanie próbek spot i brak konwersji kolorów (Color Conversion: No Conversion)? Jakiego presetu PDF dokładnie użyłeś (X‑1a czy X‑4)?
K
Krzys
2026-03-08 09:02
Odpowiedź do Darek
Też mi to brzmi jak sytuacja, gdzie przy eksporcie w Illustratorze gdzieś wpadła konwersja spotów na proces (czasem robi to preset PDF/X albo opcja typu „Conver
Też bym szedł w stronę konwersji przy eksporcie albo po drodze w PDF/X (czasem preset/przypisany profil potrafi „przepchnąć” spot na proces), a dodatkowo zdarza się, że sam obiekt wygląda jak Pantone, ale jest zrobiony z innej próbki albo ma włączoną przezroczystość/spłaszczenie i wtedy RIP potrafi go złożyć do CMYK. Eksportowałeś jako PDF/X-1a albo z zaznaczonym „Convert to Destination/Preserve Numbers”?
T
TechNadruk
2026-02-24 12:39
Najczęściej spot wpada do CMYK, jeśli przy eksporcie PDF masz włączone „Convert to Destination/Convert All Spots to Process” albo preset PDF/X wymusza konwersję do profilu wyjściowego, ewentualnie w pliku są elementy z przezroczystością/efektami i spłaszczanie rozbija spot na proces. Jakiego PDF-a dokładnie wyeksportowałeś (np. PDF/X-1a, PDF/X-4) i czy w ustawieniach Output masz „Preserve Spot Colors”?
P
PraktykDTG
2026-02-24 16:03
Odpowiedź do TechNadruk
Najczęściej spot wpada do CMYK, jeśli przy eksporcie PDF masz włączone „Convert to Destination/Convert All Spots to Process” albo preset PDF/X wymusza konwersję
Też bym szedł w stronę tego, co pisze TechNadruk: najczęściej winny jest eksport (konwersja spotów do procesu albo PDF/X z wymuszeniem profilu), ewentualnie przezroczystości/efekty które przy spłaszczaniu potrafią rozbić Pantone na CMYK. Jakiego dokładnie presetu PDF użyłeś przy eksporcie (PDF/X-1a, X-4, czy “High Quality Print”)?
P
PloterPro
2026-02-24 14:06
To często wychodzi na eksporcie z Illustratora: jeśli PDF jest zapisany jako PDF/X-1a albo masz włączoną konwersję kolorów do docelowego CMYK (albo „Preserve Spot Colors” nie jest zaznaczone), Pantone potrafi zostać zamieniony na proces. Druga rzecz to przezroczystości/cienie/efekty na tym pasku lub logo — przy spłaszczaniu przezroczystości spot bywa „rozbijany” i w RIP-ie ląduje jako CMYK. Sprawdź jeszcze w Acrobat Pro w Output Preview, czy Pantone 186 C nadal figuruje jako osobna farba dodatkowa i czy nie ma obok niej procesowej wersji w obiektach. Jaką konkretnie presetą zapisałeś PDF (PDF/X i ustawienia Color Conversion)?