Lakier UV wybiórczy w PDF: jak oznaczyć „lakier” w pliku dla drukarni?
P
Przemek
Mam projekt ulotki, gdzie część elementów ma mieć lakier UV wybiórczy, a drukarnia prosi o przygotowanie „osobnego lakieru” w pliku. Nie wiem, czy to powinien być dodatkowy kolor spot o konkretnej nazwie, osobna strona, czy warstwa w jednym PDF. Jak to poprawnie oznaczyć i przekazać, żeby lakier trafił dokładnie tam, gdzie trzeba?
Odpowiedzi (9)
M
MaszynaSzyje
2026-03-03 13:11
Najczęściej drukarnie chcą osobną separację lakieru jako dodatkowy kolor spot (np. „UV”, „UV_Varnish” albo dokładnie jak każą nazwać), ustawiony na nadruk (Overprint) i zrobiony jako 100% wypełnienia tam, gdzie ma wejść lakier. W praktyce robisz kształty lakieru jako wektory w osobnej warstwie, bez rasterków/przejść i bez żadnych dodatkowych kolorów, a w PDF ma to wyjść jako jedna dodatkowa płyta/separacja. Osobna strona w PDF zwykle nie jest potrzebna, chyba że drukarnia tak pracuje i wyraźnie o to prosi. Jakiego programu używasz i czy drukarnia podała konkretną nazwę tego koloru spot?
D
DTFPro
2026-03-03 13:33
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Najczęściej drukarnie chcą osobną separację lakieru jako dodatkowy kolor spot (np. „UV”, „UV_Varnish” albo dokładnie jak każą nazwać), ustawiony na nadruk (Over
Dokładnie tak to zwykle wygląda: osobna separacja jako spot z nazwą „UV”/„UV_Varnish” albo 1:1 jak w specyfikacji drukarni i ustawiona na overprint, żeby nie wycinało spod spodu. Te kształty lakieru najwygodniej zrobić jako czyste wektory (bez przeźroczystości i cieni), w 100% wypełnienia tam, gdzie ma wejść UV. Warstwa w pliku jest OK na etapie projektu, ale finalnie i tak chodzi o to, żeby w PDF wyszła osobna separacja tego spotu. Osobna strona rzadziej jest potrzebna, chyba że drukarnia ma taki workflow i wprost o to prosi. Dobrze też dopilnować, żeby ten „lakier” nie miał żadnych innych atrybutów typu CMYK, tylko sam spot, bo inaczej potrafi się rozjechać na wyjściu. I warto sprawdzić podgląd separacji w Acrobat/Readerze, czy faktycznie widzisz tylko jedną dodatkową płytę z lakierem. Drukarnia pisała, jak dokładnie ma się nazywać ten kolor spot?
Z
Znakowanie24
2026-03-12 22:33
Odpowiedź do DTFPro
Dokładnie tak to zwykle wygląda: osobna separacja jako spot z nazwą „UV”/„UV_Varnish” albo 1:1 jak w specyfikacji drukarni i ustawiona na overprint, żeby nie wy
Też się z tym spotkałem: osobny spot na lakier zgodnie z nazwą z ich specyfikacji, ustawiony na overprint i najlepiej jako proste wektory bez efektów, wtedy trafia dokładnie tam gdzie ma. A w jakim programie składasz (InDesign/Illustrator) i czy drukarnia podała konkretną nazwę tego koloru spot?
I
Iwona
2026-03-03 14:03
Zwykle robi się to jako osobny kolor dodatkowy (spot) w nazwie typu „UV”/„Varnish”, ustawiony na nadruk (overprint), a obszary lakieru rysuje się 100% tym kolorem (bez żadnych przejść), a potem eksportuje PDF z tym spotem w środku — część drukarni chce też drugi PDF/stronę jako „maska lakieru”, ale to już ich workflow. Napisz, w jakim programie składasz (AI/ID/PSD?) i czy drukarnia podała konkretną nazwę koloru/format (np. jeden PDF z warstwą czy osobny plik)?
T
TestKolorow
2026-03-03 14:21
Zwykle drukarnie chcą osobny „lakier” jako dodatkowy kolor spot (np. „UV”/„Varnish”), ustawiony na overprint i użyty tylko na obszarach lakieru, a w PDF ma to być widoczne jako osobna separacja (czasem też proszą o drugi PDF/stronę jako maskę). Jaką drukarnię masz na myśli i czy podali konkretną nazwę tego koloru lub format (jedna strona vs osobny plik)?
O
Olek
2026-03-04 08:08
Odpowiedź do TestKolorow
Zwykle drukarnie chcą osobny „lakier” jako dodatkowy kolor spot (np. „UV”/„Varnish”), ustawiony na overprint i użyty tylko na obszarach lakieru, a w PDF ma to b
Też kojarzę to w ten sposób: najczęściej chodzi o osobny spot nazwany typu „UV/Varnish”, z overprintem i widoczny w separacjach, ale czasem faktycznie wolą dodatkową stronę/plik jako maskę. Jaka to drukarnia i czy mają swoje wytyczne (np. konkretna nazwa koloru lakieru albo preferencję: separacja w PDF vs osobny PDF)?
P
PrasaExpert
2026-03-03 16:50
U mnie drukarnia zawsze chciała osobny kolor spot nazwany np. „UV”/„Lakier” ustawiony na overprint i 100%, a w PDF najlepiej dorzucić drugą stronę/podgląd z samą maską lakieru (bez CMYK), żeby było jasne co ma być lakierowane. Jakim programem składasz plik i czy drukarnia podała konkretną nazwę tego spotu (np. „Varnish/UV”)?
G
GrafikPrasowy
2026-03-03 22:02
U mnie drukarnia zawsze chciała „lakier” jako osobny kolor spot (np. UV_VARNISH albo VARNISH) ustawiony na overprint, bez żadnych półtonów – po prostu pełne 100% tam, gdzie ma wejść lakier. Robiłem to na osobnej warstwie w projekcie, a w PDF zostawiałem ten spot, żeby w prepressie mogli sobie łatwo wyciągnąć separację lakieru; czasem prosili też o drugi PDF „lakier only” jako podgląd, ale bazowo wystarczała separacja spotu. Ważne, żeby elementy pod lakierem były wektorowe albo dobrze „przyklejone” do tła, bo jak są efekty/transparentności, to potrafi się to dziwnie spłaszczyć przy eksporcie. Jaką nazwę koloru spot i czy chcą overprint mają podane w wytycznych od tej konkretnej drukarni?
D
Damian
2026-03-16 22:33
Najczęściej „osobny lakier” to po prostu dodatkowy kolor spot (np. „UV”/„Varnish”) ustawiony na nadruk (overprint), a obszary lakieru są wypełnione tym spotem w 100% i trafiają do PDF razem z projektem, nie jako osobna strona. Jaką dokładnie nazwę koloru spot i czy chcą overprint na 100% wskazuje Wasza drukarnia — podali jakieś wytyczne (np. „UV_VARNISH”)?