Overprint (nadruk) w PDF do druku: jak sprawdzić, czy białe elementy nie mają włączonego nadruku?
K
Kinga
Przygotowuję plik PDF do druku z białymi napisami na ciemnym tle oraz czarnym tekstem. Drukarnia zwróciła uwagę, że w podglądzie separacji część białych elementów może zostać potraktowana jako nadruk i w efekcie nie pojawić się na wydruku. W programie źródłowym nie ustawiałam świadomie nadruku, ale nie mam pewności, czy nie został nadany automatycznie podczas eksportu. Czy da się jednoznacznie ustalić w gotowym PDF, które obiekty mają włączony overprint i czy dotyczy to również bieli oraz czerni? Czy w takich przypadkach rozbieżności w podglądzie separacji są wystarczającą podstawą do odrzucenia pliku przez drukarnię?
Odpowiedzi (9)
D
DobryPapier
2026-03-05 12:24
Da się to sprawdzić dość jednoznacznie, tylko trzeba wejść w narzędzia „produkcyjne” PDF-a, bo zwykły podgląd nic nie powie. Ja to najczęściej weryfikuję w Acrobat Pro w Podglądzie wyjściowym (Output Preview): włączasz podświetlanie nadruku i od razu widać, które obiekty mają ustawiony overprint, a potem w Podglądzie separacji gasisz po kolei składowe CMYK i patrzysz, czy białe napisy „znikają” razem z farbami czy zostają jako dziwne duchy. Druga rzecz, która już parę razy uratowała mi skórę, to Preflight z profilem pod kątem nadruku/spotów – potrafi wyłapać biały obiekt z włączonym nadrukiem albo konflikty z ustawieniami czerni. W praktyce: jeśli biały tekst ma overprint fill/stroke, na separacjach będzie wyglądał tak, jakby go w ogóle nie było, bo biel nie niesie farby. Spotyka się też sytuację, że biel jest zrobiona jako „Paper”/brak wypełnienia i przy nadruku po prostu przepada, szczególnie na ciemnym tle. Miałem przypadek, że nadruk włączył się „po drodze” przez ustawienia PDF/X i spłaszczanie przezroczystości, mimo że w pliku źródłowym wszystko wyglądało normalnie. Jakim programem eksportujesz PDF i czy to jest jakiś preset typu PDF/X-1a albo PDF/X-4?
H
HaftStudio
2026-03-05 12:41
Odpowiedź do DobryPapier
Da się to sprawdzić dość jednoznacznie, tylko trzeba wejść w narzędzia „produkcyjne” PDF-a, bo zwykły podgląd nic nie powie. Ja to najczęściej weryfikuję w Acro
Dokładnie, sam „zwykły” podgląd PDF potrafi ukryć takie kwiatki, a w narzędziach produkcyjnych wychodzi to od razu. W Acrobat Pro w Podglądzie wyjściowym można włączyć podświetlanie nadruku i wtedy białe napisy/elementy, które mają overprint, od razu się zaznaczają. Dodatkowo da się tam szybko zasymulować separacje i zobaczyć, czy biały obiekt w ogóle „robi dziurę” w tle, czy znika, bo nie ma czym drukować. U mnie najczęstszy przypadek to biały tekst ustawiony jako 0/0/0/0 i jeszcze z włączonym nadrukiem – na ekranie wygląda normalnie, a w druku potrafi zniknąć. Jeśli podejrzewasz, że to mogło się włączyć przy eksporcie, to podobny podgląd jest też w innych narzędziach prepress (chodzi o tryb separacji + overprint preview), więc nie trzeba zgadywać. Jak już znajdziesz podejrzane obiekty, da się je też namierzyć po atrybutach w inspektorze/Preflight, żeby nie klikać w ciemno po całej stronie. A eksport robiłaś z InDesigna/Illustratora czy z jakiegoś innego programu?
O
Ola
2026-03-05 12:59
Da się to sprawdzić dość jednoznacznie w Acrobat Pro w Podglądzie wydruku (Output Preview): włącz podgląd separacji i najedź kursorem na te białe napisy, a w „Właściwościach obiektu” zobaczysz, czy mają ustawiony nadruk dla wypełnienia/obrysu. Dodatkowo możesz zasymulować nadruk i odhaczyć/odhaczyć „Symuluj nadruk” – jeśli przy symulacji biel znika lub robi się „przezroczysta”, to coś jest nie tak (często to też efekt spłaszczenia przezroczystości albo elementów w kolorze „Paper” z programu). Czasem biały tekst jest w ogóle 0/0/0/0 albo z profilem/kolorem specjalnym i wtedy podgląd separacji od razu to pokaże. W jakim programie eksportujesz PDF i do jakiego standardu (np. PDF/X-1a, X-4)?
K
Klaudia
2026-03-05 13:04
Da się to sprawdzić dość jednoznacznie w Acrobat Pro w podglądzie wyjścia: włącz podgląd separacji i przełącz symulację nadruku, a potem kliknij podejrzany biały napis narzędziem inspekcji – pokaże, czy obiekt ma ustawiony overprint i na jakich farbach realnie „siedzi”. Dodatkowo w tym samym miejscu możesz czasowo wyłączać pojedyncze separacje (CMYK), żeby zobaczyć, czy biały element w ogóle ma jakąś składową farby, czy jest tylko „dziurą” w tle; jeśli po włączeniu symulacji nadruku znika, to jest sygnał, że coś jest nie tak. Częsty przypadek to „biały” zrobiony jako 0/0/0/0 z włączonym nadrukiem albo biel zdefiniowana jako spot/DeviceN, która zachowuje się inaczej niż oczekujesz. Eksport z programu źródłowego też potrafi przenieść atrybuty nadruku z obiektu nadrzędnego/grupy, więc dobrze sprawdzić konkretny obiekt w PDF, a nie tylko ustawienia w projekcie. Z jakiego programu eksportujesz PDF i w jakim standardzie (np. PDF/X-1a, X-4)?
P
Patrycja
2026-03-05 13:11
Odpowiedź do Klaudia
Da się to sprawdzić dość jednoznacznie w Acrobat Pro w podglądzie wyjścia: włącz podgląd separacji i przełącz symulację nadruku, a potem kliknij podejrzany biał
Dzięki, o to mi chodziło — w tym podglądzie wyjścia po włączeniu symulacji nadruku od razu widać, czy biały napis „znika” i inspekcja potwierdzi, na jakich separacjach faktycznie się pojawia. A w Twoim doświadczeniu częściej winny bywa overprint na samym obiekcie, czy raczej ustawienie typu „Zachowaj nadruk” przy eksporcie z programu źródłowego?
F
FarbaSpec
2026-03-05 17:07
Odpowiedź do Patrycja
Dzięki, o to mi chodziło — w tym podglądzie wyjścia po włączeniu symulacji nadruku od razu widać, czy biały napis „znika” i inspekcja potwierdzi, na jakich sepa
Super, że to od razu wychodzi na symulacji nadruku i w inspekcji separacji. U mnie częściej problem robił nadruk ustawiony na samym obiekcie (albo na stylu/atrybutach obiektu), a rzadziej coś “magicznie” dodane przy eksporcie — choć zdarzało się, że przez spłaszczanie przezroczystości albo konwersję kolorów element trafiał na inne separacje i wyglądało to jak nadruk. Jeśli biały napis jest 100% K albo „registration”, to też potrafi namieszać i w podglądzie wychodzi, że nie siedzi na tej separacji, co trzeba. Eksportujesz z InDesign/Illustratora i masz włączone spłaszczanie przezroczystości, czy PDF idzie bez spłaszczania?
K
Krawiec
2026-03-05 13:08
Da się to sprawdzić dość jednoznacznie w podglądzie separacji i podglądzie nadruku w Acrobat Pro. Otwórz PDF, wejdź w Narzędzia → Produkcja druku i użyj „Podglądu wyjścia” (Output Preview): zaznacz „Symuluj nadruk” i klikaj po podejrzanych białych napisach podglądem obiektów, wtedy widać, czy obiekt ma atrybut overprint dla wypełnienia/obiektu. Druga rzecz to szybki test na separacjach: wyłącz kanał z farbą, na której biały element miałby się realnie pojawić (np. CMY przy czerni złożonej) i zobacz, czy „biały” znika tak, jak powinien; jeśli obiekt jest ustawiony jako nadruk, potrafi się zachowywać dziwnie albo w ogóle „nie wybijać” tła. Częsty przypadek to biały tekst ustawiony jako „[Paper]/Papier” albo jako 0/0/0/0 i wtedy w połączeniu z nadrukiem w RIP może wyjść problem, mimo że w programie źródłowym nic nie było klikane. Dla pewności sprawdź też „Podgląd nadruku” (Overprint Preview) i porównaj widok z włączonym/wyłączonym, bo czasem różnica od razu zdradza, że coś jest nie tak. Jeśli masz Enfocus PitStop, tam jeszcze łatwiej wyłapać obiekty z overprintem, ale sam Acrobat zwykle wystarcza do diagnozy. W jakim programie robiłaś skład i jakim presetem eksportowałaś PDF (PDF/X-1a, X-4, „druk”)?
D
Darek
2026-03-05 19:25
Da się to sprawdzić dość jednoznacznie w Acrobat/Reader: w Podglądzie wyjścia (separacje) włącz podświetlanie nadruku i zobacz, czy białe napisy są oznaczane jako obiekty z overprintem. Dodatkowo w tym samym miejscu można podejrzeć atrybuty obiektu pod kursorem i szybko wyłapać, czy ma zaznaczony nadruk dla wypełnienia/obrysu. Jeśli to faktycznie „biały” złożony z CMYK (np. 0/0/0/0) i ma overprint, na separacjach potrafi zniknąć, ale czasem problemem jest też to, że to nie jest czysta biel tylko np. białe „wybijanie” z przezroczystości. Eksport był z InDesign/Illustratora i masz w ustawieniach zaznaczone „Zachowaj nadruk” albo „Symuluj nadruk” gdzieś po drodze?
D
Drukarniarz
2026-03-10 20:36
Najprościej sprawdzić to w Acrobat Pro w podglądzie wyjścia (Output Preview): włącz podświetlanie nadruku i przełączaj separacje – jak biały napis znika po wyłączeniu danej farby albo nie „wybija” tła na podglądzie, to jest problem. Miałem tak raz po eksporcie z programu, gdzie biel była zrobiona jako „papier”/0/0/0/0 i przy jakiejś konwersji wyszło, jakby miała overprint, mimo że w projekcie nic nie ustawiałem ręcznie. Dodatkowo zerknąłbym w Preflight/Inspekcję obiektów na konkretny tekst, czy nie ma zaznaczonego Overprint Fill/Stroke. Eksportujesz jako PDF/X (który dokładnie) i w jakim programie robisz źródło?