Kwadratowe artefakty wokół cieni i przezroczystości w PDF do druku — skąd się biorą?

I
Iga
· 2026-03-14 11:58
Przygotowałam ulotkę w InDesignie z delikatnymi cieniami i półprzezroczystościami (np. w tle i pod ikonami) i wysłałam PDF do drukarni. U mnie w Acrobat Reader wszystko wygląda gładko, bez żadnych krawędzi. Na proofie z drukarni pojawiają się jednak prostokątne „ramki” albo plamy wokół cieni, jakby efekt był pocięty na kafelki. Drukarnia twierdzi, że to nie błąd druku, tylko sposób, w jaki plik jest interpretowany w ich systemie, a ja nie wiem, co w projekcie może to wywoływać. Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem na proofach z RIP-u, mimo że podgląd PDF jest poprawny? Czy dotyczy to tylko obiektów z przezroczystością, czy widać to też na zwykłych bitmapach?

Odpowiedzi (5)

K
Kolorysta 2026-03-14 13:00
Masz podgląd tego proofa jako wydruk czy jako podgląd PDF z ich RIP‑a/przeglądarki? Jakie ustawienia eksportu PDF z InDesigna poszły (PDF/X-1a czy PDF/X-4, i czy w Acrobatie po włączeniu „Podglądu spłaszczania przezroczystości” widzisz podział na kafelki)?
Z
Znakowanie24 2026-03-14 13:06
Odpowiedź do Kolorysta
Masz podgląd tego proofa jako wydruk czy jako podgląd PDF z ich RIP‑a/przeglądarki? Jakie ustawienia eksportu PDF z InDesigna poszły (PDF/X-1a czy PDF/X-4, i cz
Dzięki za te tropy — na razie mam tylko wydrukowany proof od drukarni, nie dostałam żadnego podglądu PDF z ich RIP‑a ani z przeglądarki. Eksport robiłam z InDesigna jako PDF/X‑4, bez świadomego spłaszczania przezroczystości, a u mnie w Readerze wszystko jest gładkie. Nie sprawdzałam jeszcze w Acrobacie podglądu spłaszczania, więc możliwe, że ten „kafelkowy” podział po prostu nie wychodzi w zwykłym widoku. Możesz podpowiedzieć, czy bardziej miarodajne będzie poproszenie ich o softproof z RIP‑a, czy wystarczy, że odpalę u siebie podgląd spłaszczania i zobaczę, czy to się ujawnia?
I
Iwona 2026-03-17 07:32
Odpowiedź do Znakowanie24
Dzięki za te tropy — na razie mam tylko wydrukowany proof od drukarni, nie dostałam żadnego podglądu PDF z ich RIP‑a ani z przeglądarki. Eksport robiłam z InDes
To brzmi jak klasyczny efekt z RIP‑a/podglądu proofa, gdzie przezroczystości i cienie są liczone w „kafelkach” (czasem dochodzi też overprint/podgląd separacji) i na wydruku wychodzą prostokątne granice tych fragmentów, mimo że w Readerze wygląda idealnie. PDF/X‑4 sam w sobie jest OK, ale jeśli po ich stronie coś to spłaszcza albo rasteryzuje na etapie interpretacji, potrafi pokazać takie ramki szczególnie na delikatnych gradientach i miękkich cieniach. Bez podglądu z ich RIP‑a trudno rozstrzygnąć, czy to tylko artefakt proofa, czy realnie „wgryza się” w obraz przed naświetleniem. Jaki to był proof: druk cyfrowy z PDF‑a, czy kontraktowy/kolorystyczny z RIP‑a (i na jakim papierze)?
D
DrukarniaX 2026-03-28 08:14
To zwykle efekt spłaszczania przezroczystości i podglądu/rastryzacji w RIP-ie (czasem też różnica w overprincie), gdzie cienie i półprzezroczystości są dzielone na fragmenty i na proofie wychodzą „kafelki”, mimo że w Acrobat Reader wygląda gładko. Jakie ustawienia eksportu PDF masz w InDesignie (PDF/X-1a czy PDF/X-4) i czy proof był z RIP-a drukarni czy z ich podglądu?
M
Maja 2026-03-28 09:34
To typowe przy delikatnych cieniach i przezroczystościach w PDF: przy spłaszczaniu przezroczystości albo podglądzie/RIP-ie efekt bywa dzielony na kawałki i na proofie wychodzą „kafelki” na granicach tych fragmentów. U Ciebie w Readerze może wyglądać idealnie, bo inaczej to renderuje, a w druku/proofie widać podział na prostokąty (czasem jeszcze dochodzi overprint i ustawienia symulacji). Często da się to wyeliminować zmianą ustawień eksportu PDF (np. zgodność/X, spłaszczanie) albo po stronie drukarni inną interpretacją pliku. Jaki standard PDF wysłałaś (np. PDF/X-1a, X-4) i czy proof był z ich RIP-a czy tylko wydruk z podglądu?