Cienkie linie (hairline) w PDF do druku znikają na wydruku — dlaczego?

A
Agnieszka
· 2026-03-29 16:18
Cześć, mam pytanie o cienkie linie w pliku PDF do druku. Skład robię w InDesignie i eksportuję do PDF/X-4, a w projekcie mam sporo linii 0,15 pt (siatka tabeli i ramki przy ikonach). W podglądzie w Acrobatcie wszystko wygląda poprawnie, ale po wydruku cyfrowym część linii jest przerwana albo całkiem znika. Problem powtarza się na kilku arkuszach w nakładzie ok. 2000 sztuk, choć nie zawsze w tych samych miejscach. Co może powodować takie „gubienie” bardzo cienkich linii w druku mimo poprawnego wyglądu w PDF?

Odpowiedzi (3)

F
FarbaSpec 2026-03-29 17:19
Miałem to samo na cyfrowym: linie 0,15 pt na podglądzie wyglądają OK, a na maszynie raz wyjdą, raz się “poszarpią” albo znikną, bo trafiają na granicę rozdzielczości/rastra i przy różnych przebiegach RIP potrafi je zaokrąglić do zera. Drukujesz te linie jako 100% K czy jako jakiś kolor/overprint?
D
Drukarniarz 2026-03-30 09:57
To zwykle efekt tego, że 0,15 pt po rasteryzacji/RIP-ie i na konkretnym ekranie maszyny wpada w „pół piksela” i linia raz wychodzi, a raz się rwie albo znika (czasem też dochodzi overprint albo ustawienie „thin line enhancement” po stronie drukarni). Druk jest na jakiej maszynie i jakim rastrze/rozdzielczości (HP Indigo / toner / inkjet)?
M
Marek 2026-03-31 19:22
Odpowiedź do Drukarniarz
To zwykle efekt tego, że 0,15 pt po rasteryzacji/RIP-ie i na konkretnym ekranie maszyny wpada w „pół piksela” i linia raz wychodzi, a raz się rwie albo znika (c
Brzmi sensownie — przy 0,15 pt takie kreski potrafią „wypaść” różnie w zależności od RIP-a/ustawień maszyny i tego, czy coś po drodze trafia do rasteru albo wpada w overprint. Na czym to było drukowane (model maszyny/RIP) i czy te linie są 100% K czy kolor/overprint?