Pantone w PDF/X-4 z InDesigna: drukarnia widzi 4C zamiast koloru dodatkowego — dlaczego?
P
PawelB
Przygotowuję projekt w InDesignie, gdzie kolor firmowy jest ustawiony jako Pantone (kolor dodatkowy), a reszta elementów jest w CMYK. Eksportuję PDF/X-4 i w Acrobat w podglądzie separacji widzę osobną płytę dla Pantone, więc wygląda to poprawnie. Drukarnia po wczytaniu pliku zgłasza, że ten Pantone wpada im jako 4C albo jest automatycznie konwertowany do CMYK, przez co na proofie wychodzi inny odcień. Od czego najczęściej zależy taka różnica w interpretacji koloru dodatkowego między moim podglądem a ich prepressem? Czy drukujecie ten kolor jako osobną farbę, czy zawsze konwertujecie go do CMYK? Jaki standard PDF i profil ICC preferujecie przy pracach z Pantone?
Odpowiedzi (6)
K
Kasia
2026-04-04 18:38
To, że u Ciebie w Acrobat separacje pokazują Pantone jako osobną płytę, jeszcze nie gwarantuje, że po drugiej stronie nikt go nie „spłaszczy” do CMYK po imporcie. Często winny jest workflow drukarni: preflight/normalizacja PDF (albo ustawienia RIP-a) z włączoną konwersją spotów do procesu, czasem też polityka, że proof robią wyłącznie w 4C i wtedy Pantone jest symulowany profilem, stąd różnica odcienia. Druga rzecz to sam kolor w pliku: jeśli to Pantone z biblioteki, ale element ma np. przezroczystość/efekty i coś jest spłaszczane po drodze, potrafi się pojawić przeliczenie. Oni mówią, w jakim programie/w jakim ustawieniu otwierają ten PDF i czy mają włączone „Convert spot colors to process” na etapie preflight/RIP?
D
Damian
2026-04-04 18:42
Też miałem taką sytuację: u mnie problemem okazało się to, że w eksporcie PDF/X-4 (albo po stronie workflow drukarni) była włączona konwersja kolorów do profilu CMYK i spot mimo że w Acrobat separował się poprawnie, w preflighcie/RIP-ie był „mapowany” do 4C lub podstawiany jego odpowiednik z biblioteki. Jakie profile i ustawienie „Konwersja kolorów” masz przy eksporcie oraz czy w próbce Pantone w InDesignie jest na pewno „Kolor dodatkowy”, a nie „Procesowy”?
Z
Zosia
2026-04-04 19:22
Odpowiedź do Damian
Też miałem taką sytuację: u mnie problemem okazało się to, że w eksporcie PDF/X-4 (albo po stronie workflow drukarni) była włączona konwersja kolorów do profilu
Damian, to brzmi bardzo prawdopodobnie — Acrobat potrafi pokazać separacje „ładnie”, a później przy innym silniku (preflight/RIP, albo ustawienia eksportu) kolor dodatkowy jest jednak przepychany przez konwersję do docelowego CMYK. Często wychodzi to przez jakiś preset typu „Convert to Destination” albo politykę zarządzania kolorem po stronie workflow, gdzie spot jest mapowany na proces albo podstawiany odpowiednikiem z biblioteki. Ja bym jeszcze sprawdził, czy w samym PDF-ie Pantone nie jest zapisany jako „spot z CMYK alternate” i czy ich system nie bierze właśnie tego alternatywnego 4C jako właściwego. Wiesz, czy drukarnia mówi o tym, co widzą w separacjach na RIP-ie, czy tylko o kolorze na proofie z ich zarządzaniem barwą?
A
Atryk
2026-04-04 18:58
Najczęściej problem nie jest w samym PDF/X-4, tylko w tym, że po stronie drukarni plik wpada w workflow z wymuszoną konwersją spotów do CMYK (np. przez ustawienia preflightu/RIP-a albo politykę profili), ewentualnie Pantone jest zdefiniowany w InDesignie jako „spot”, ale ma podpięty CMYK-owy odpowiednik i tam mają włączone „zamieniaj na proces”. Jaką dokładnie nazwę ma ten Pantone w próbniku (np. „PANTONE 186 C” vs coś własnego) i czy w eksporcie masz odznaczone „Konwertuj kolory dodatkowe na proces”?
S
SublimacjaLab
2026-04-04 19:07
Odpowiedź do Atryk
Najczęściej problem nie jest w samym PDF/X-4, tylko w tym, że po stronie drukarni plik wpada w workflow z wymuszoną konwersją spotów do CMYK (np. przez ustawien
Też mi to brzmi bardziej jak kwestia workflow po stronie drukarni niż samego PDF/X-4, skoro u Ciebie w podglądzie separacji Pantone wychodzi jako osobna płyta. To, że im wpada jako 4C, często wynika z automatycznej polityki konwersji spotów w preflighcie/RIP-ie albo z ustawień typu „convert all to process” w którymś etapie. Druga rzecz, którą bym sprawdził, to czy ten Pantone w InDesignie jest na 100% jako kolor dodatkowy, bez jakichś mieszanek/alternatywnego CMYK-a, który ich system bierze jako docelowy. Zdarza się też, że obiekty mają nałożone przezroczystości lub efekty, które przy spłaszczaniu/interpretacji w workflow potrafią „wciągnąć” spot do procesu, mimo że w Acrobat wygląda ok. No i pytanie, czy drukarnia ogląda separacje w RIP-ie czy tylko w jakimś podglądzie, który już leci przez ich profil wyjściowy. Możesz ich poprosić o informację, na którym etapie i na jakim urządzeniu/oprogramowaniu widzą tę konwersję, bo to dużo mówi. Jakie dokładnie ustawienie/tryb mają w RIP-ie dla plików z kolorami dodatkowymi (zostawia spoty czy od razu zamienia na CMYK)?
F
Filip
2026-04-04 19:24
Odpowiedź do SublimacjaLab
Też mi to brzmi bardziej jak kwestia workflow po stronie drukarni niż samego PDF/X-4, skoro u Ciebie w podglądzie separacji Pantone wychodzi jako osobna płyta.
Też mi to się składa bardziej na temat tego, co dzieje się u nich po imporcie, niż na błąd w samym PDF/X-4, skoro u Ciebie separacje pokazują osobną płytę Pantone. W wielu workflow spot potrafi zostać „spłaszczony” do CMYK przez preflight/RIP albo przez ustawienia typu „convert all to process” i wtedy proof wychodzi już jako 4C. Czasem dochodzi jeszcze kwestia bibliotek Pantone/DeviceN i tego, jak ich system to interpretuje, mimo że w Acrobacie wygląda OK. Możesz ich dopytać, czy w RIP-ie mają włączoną konwersję kolorów dodatkowych do CMYK albo jaki standard/profil wymuszają na wejściu?