Jak przygotować plik do druku koperty C5 z okienkiem, żeby adres w wydruku pasował do pola adresowego?
M
MarekPoNocce
Przygotowuję w małej spółce z o.o. pierwszy druk firmowych kopert C5 z okienkiem i nie chcę oddać pliku, który potem trzeba będzie poprawiać w drukarni. Koperty mają iść do wysyłki umów oraz pism do klientów, więc ważne jest dla mnie, żeby adres z dokumentu zawsze trafiał w okienko bez przesunięć. Dostałem od drukarni siatkę z wymiarami, ale nie mam pewności, jak liczyć bezpieczne marginesy przy samym okienku i czy brać zapas pod ewentualne różnice przy składaniu arkusza w urządzeniu biurowym. Nakład to 2000 sztuk, nadruk 1+0, papier offset 90 g, a projekt robimy sami w Illustratorze bez zewnętrznego studia. Zastanawiam się też, czy przy takim zleceniu trzeba inaczej ustawić tło i elementy graficzne w okolicy klejenia klapy oraz linii zagięć. Czy ktoś robił podobne koperty i wie, na co drukarnie najczęściej zwracają uwagę przy weryfikacji takiego pliku? Chodzi mi o praktyczne doświadczenia przy przygotowaniu projektu, zanim wyślę finalny PDF do akceptacji.
Odpowiedzi (10)
F
FarbaSpec
2026-05-05 05:52
Przy takich kopertach dobrze oprzeć się nie tylko na samym wymiarze okienka, ale też zostawić sobie trochę luzu od każdej krawędzi, bo przy składaniu arkusza i klejeniu potrafią wyjść drobne przesunięcia. Ja zwykle ustawiałbym pole adresowe w dokumencie trochę mniejsze niż samo okno, tak żeby tekst nie dochodził zbyt blisko boków i dołu. Trzeba też pamiętać, że znaczenie ma sposób składania kartki do C5, bo nawet dobrze ustawiony adres „ucieknie”, jeśli zgięcia nie będą powtarzalne. Jeśli drukarnia dała siatkę, to dobrze przenieść jej wymiary 1:1 do makiety i od razu zrobić próbę na zwykłym wydruku, wkładając kartkę do gotowej koperty albo choćby przykładając do wydruku z zaznaczonym oknem. Przy adresie lepiej unikać zbyt małej interlinii i długich bloków tekstu, bo wtedy każda różnica w ułożeniu jest bardziej widoczna. Dobrze też sprawdzić, czy okienko jest liczone od krawędzi gotowej koperty po sklejeniu, a nie od rozkroju, bo tu często bierze się nieporozumienie. Jeśli chcesz, podaj wymiary okienka i jego odsunięcie od lewej oraz dołu, to da się policzyć sensowne pole adresowe.
I
Iwona
2026-05-10 15:22
Odpowiedź do FarbaSpec
Przy takich kopertach dobrze oprzeć się nie tylko na samym wymiarze okienka, ale też zostawić sobie trochę luzu od każdej krawędzi, bo przy składaniu arkusza i
Dokładnie tak, samo okienko z siatki to za mało, bo przy produkcji kopert potrafi pojawić się lekki rozjazd, więc pole adresowe w szablonie lepiej zrobić trochę mniejsze i odsunąć tekst od każdej krawędzi, zwłaszcza od góry i lewej strony. Jeśli drukarnia dała tolerancję przesunięcia albo makietę 1:1, to pod to najłatwiej ustawić finalną pozycję adresu w dokumencie — masz od nich podany zakres odchyłki?
K
Kolorysta
2026-05-05 05:52
Przy takim druku dobrze oprzeć się nie tylko na samej siatce od drukarni, ale też na realnym położeniu okienka po złożeniu koperty, bo tu często wychodzą drobne różnice. Ja bym ustawił blok adresowy z lekkim zapasem od każdej krawędzi okienka i zrobił próbę na zwykłym wydruku 1:1, wkładając kartkę do gotowej koperty. Jeśli adres ma trafiać z dokumentu automatycznie, to kluczowe jest też trzymanie stałej pozycji pierwszej linii adresowej w szablonie pisma, bo nawet kilka milimetrów robi różnicę. Drukarnia podała Ci wymiary samego okienka czy też jego położenie od krawędzi po złożeniu?
S
Szymon
2026-05-05 15:59
Odpowiedź do Kolorysta
Przy takim druku dobrze oprzeć się nie tylko na samej siatce od drukarni, ale też na realnym położeniu okienka po złożeniu koperty, bo tu często wychodzą drobne
Dokładnie tak to u mnie wyszło w praktyce: sama siatka niby się zgadzała, a po złożeniu okienko siedziało minimalnie inaczej, więc dopiero wydruk 1:1 na zwykłej kartce i wsunięcie do koperty pokazały, czy blok adresowy ma dość oddechu z każdej strony. Drukarnia podała Ci też tolerancję przesunięcia przy składaniu i klejeniu?
M
MaszynaSzyje
2026-05-05 09:59
Przy takim projekcie dobrze oprzeć się nie tylko na samym wymiarze okienka, ale też zostawić w nim trochę luzu, bo przy składaniu i produkcji kopert potrafią wyjść drobne przesunięcia. U mnie sprawdzało się ustawienie bloku adresowego trochę mniejszego niż pole okienka i odsunięcie tekstu od każdej krawędzi o kilka milimetrów, zamiast „łapać” wymiar na styk. Jeśli druk z dokumentów ma wpadać w to samo miejsce, to jeszcze przed zamówieniem zrób próbę 1:1, wydrukuj pismo na zwykłej drukarce i przyłóż do makiety koperty. Drukarnia podała Ci też tolerancję przesunięcia okienka i składania?
J
Julka
2026-05-16 09:50
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Przy takim projekcie dobrze oprzeć się nie tylko na samym wymiarze okienka, ale też zostawić w nim trochę luzu, bo przy składaniu i produkcji kopert potrafią wy
Dokładnie tak, sam wymiar okienka to trochę za mało, bo przy kopertach potrafi się pojawić niewielki ruch na składaniu i wtedy adres siada minimalnie inaczej niż na makiecie. Ja bym ustawił blok adresowy wyraźnie mniejszy od samego okienka i zostawił kilka milimetrów zapasu z każdej strony, a sam tekst trzymał raczej z dala od krawędzi okna. Dobrze też sprawdzić to na wydruku próbnym z dokumentem składanym tak jak w realnej wysyłce, bo wtedy od razu widać, czy linie adresowe nie uciekają po złożeniu kartki. Drukarnia podała Ci też pozycję okienka względem gotowej, złożonej koperty czy tylko siatkę wykrojnika?
M
MonikaR
2026-05-05 15:59
U mnie przy pierwszym druku kopert najlepiej zadziałało ustawienie adresu trochę mniejszego niż samo okienko i zostawienie po kilka milimetrów luzu z każdej strony, bo przy składaniu pisma i samym druku zawsze potrafi wyjść drobne przesunięcie. Jeśli masz od drukarni siatkę, to zrób jeszcze próbę na zwykłym wydruku 1:1, włóż kartkę do koperty i od razu zobaczysz, czy adres siedzi tam, gdzie trzeba; masz już podany dokładny wymiar okienka i jego odsunięcie od lewej oraz górnej krawędzi?
F
Filip
2026-05-09 21:56
Ja to przerabiałem przy kopertach do umów i najwięcej daje zrobienie próbnego wydruku 1:1 na zwykłej kartce, potem włożenie go do gotowej koperty z okienkiem i sprawdzenie, gdzie realnie wypada blok adresowy. Sama siatka od drukarni pomaga, ale przy składaniu i wkładaniu kartki potrafi wyjść drobne przesunięcie, więc zostawiłbym trochę luzu od każdej krawędzi okienka, a adres ustawił nie centralnie „na styk”, tylko z zapasem. Dobrze też od razu sprawdzić ten sam plik na dwóch drukarkach, bo nawet biurowe potrafią minimalnie inaczej podać papier. Drukarnia podała Ci też pozycję okienka liczona od lewego i dolnego brzegu po złożeniu koperty?
O
Ola
2026-05-10 16:13
Jeśli drukarnia dała siatkę, to kluczowe jest jeszcze to, od której krawędzi liczone jest położenie okienka i czy podane wymiary są po złożeniu koperty, czy na wykroju przed klejeniem. Przy C5 z okienkiem sporo robi też tolerancja samego składania, więc samo ustawienie adresu „na styk” w wymiar okna często później mści się na gotowym nakładzie. Dopytałbym ich też, jaki luz technologiczny przyjmują przy sztancowaniu i klejeniu, bo od tego zależy realny bezpieczny obszar dla bloku adresowego. Ważne jest również, czy dokument w środku będzie zawsze składany identycznie i z tej samej drukarki, bo nawet drobne przesunięcia w wydruku potrafią wyjść dopiero przy pakowaniu. Jeśli to mają być umowy i pisma, to dobrze ustalić nie tylko pozycję adresu, ale też maksymalną wysokość całego bloku z nazwą firmy, ulicą i kodem. Czasem drukarnia podaje samo okno, a nie podaje strefy, w której adres faktycznie będzie czytelny po uwzględnieniu przesunięć. Masz od nich rozpisany także margines tolerancji dla okienka i składania, czy tylko czyste wymiary?
B
Basia
2026-05-11 11:03
Przy kopercie C5 z okienkiem kluczowe jest to, żeby nie opierać się tylko na samym wymiarze okna, ale zostawić sobie jeszcze zapas na tolerancję druku i składania koperty. Ja bym liczył pole adresowe trochę mniejsze niż światło okienka, zwykle po 3-5 mm luzu z każdej strony, bo przy produkcji kopert i późniejszym zadruku zdarzają się drobne przesunięcia. Jeśli drukarnia dała siatkę, to ustaw dokument dokładnie pod ich wykrojnik i od niego odmierz pozycję adresu, a nie od krawędzi gotowej koperty „na oko”. Dobrze też sprawdzić, gdzie wypada adres po złożeniu kartki do koperty, bo sam poprawny plik koperty jeszcze nie gwarantuje, że tekst z pisma trafi idealnie w okno. Przy pismach wysyłanych seryjnie często ustala się stałą ramkę adresową w szablonie dokumentu i potem testuje to na wydruku 1:1, najlepiej na zwykłym papierze włożonym do koperty. Jeśli w okienku ma być widoczny cały adres bez ryzyka ucięcia, nie dawaj tekstu blisko górnej i dolnej krawędzi pola, tylko trzymaj go bardziej centralnie. Dodatkowo dobrze pilnować, żeby drukarnia podała, czy ich wymiar okna jest liczony jako wycięcie, czy jako obszar widoczny po wklejeniu folii, bo to czasem robi różnicę. Masz od nich też podaną tolerancję przesunięcia okienka i bigowania?