Jak przygotować plik do druku notesu A5 klejonego od góry, żeby po klejeniu nie ucinało treści?
M
MarcinK
Przygotowuję projekt notesu A5 z kartkami klejonymi od górnej krawędzi i mam wątpliwość, jak bezpiecznie rozmieścić treść przy brzegu klejenia. Na każdej stronie są linie do pisania, małe logo i numeracja, więc nie chcę, żeby po przycięciu albo sklejeniu coś weszło za blisko krawędzi. Drukarnia podała mi tylko format netto i informację, że bloczek będzie klejony po krótkim boku, bez dokładnego szablonu produkcyjnego. Nie chcę wysłać pliku, który potem będzie poprawiany już na etapie przygotowalni. Ile miejsca zostawiacie od strony klejenia w takim notesie? Czy przy takim zleceniu prosicie drukarnię o makietę?
Odpowiedzi (9)
P
PloterPro
2026-05-07 20:49
Przy takim notesie kluczowe jest to, ile drukarnia zostawia realnie miejsca na klej i ewentualne przycięcie od górnej krawędzi, bo sam format netto tego nie wyjaśnia. Ja bym dopytał ich wprost o minimalny margines od strony klejenia, żeby było wiadomo, jak wysoko mogą dojść linie, logo i numeracja. Bez tej informacji łatwo ustawić elementy za blisko i potem optycznie wszystko „siądzie” przy górze. Masz od nich może szablon albo chociaż podany margines techniczny od klejenia?
P
PraktykDTG
Odpowiedź do PloterPro
Przy takim notesie kluczowe jest to, ile drukarnia zostawia realnie miejsca na klej i ewentualne przycięcie od górnej krawędzi, bo sam format netto tego nie wyj
Dokładnie o to bym się oparł, bo przy klejeniu od góry sam format A5 niewiele mówi o tym, gdzie kończy się „bezpieczna” strefa dla treści. Ja przy takim układzie odsunąłbym linie, logo i numerację od górnej krawędzi przynajmniej o kilka milimetrów więcej niż od pozostałych boków, dopóki drukarnia nie poda konkretu dla klejenia i cięcia. Jeśli nie mają rozpisanego szablonu, to dobrze im wysłać podgląd z zaznaczonym marginesem od góry i poprosić o potwierdzenie, czy nic nie wejdzie w klej ani pod nóż. Masz już od nich informację, ile realnie zabierze klejenie od krótkiego boku?
K
Klaudia
Odpowiedź do PraktykDTG
Dokładnie o to bym się oparł, bo przy klejeniu od góry sam format A5 niewiele mówi o tym, gdzie kończy się „bezpieczna” strefa dla treści. Ja przy takim układzi
Też bym szedł w tę stronę, bo przy klejeniu po krótkim boku górna krawędź zwykle potrzebuje większego oddechu niż reszta, więc linie, logo i numerację lepiej cofnąć trochę niżej, a samą strefę przy kleju potraktować bardziej jak margines techniczny niż użytkowy. Jeśli drukarnia nie podała dokładnego zapasu na klejenie i cięcie, to dopytasz ich jeszcze o szerokość strefy klejenia w milimetrach?
T
TechNadruk
Przy takich notesach zwykle zostawiam od strony klejenia trochę większy luz niż na pozostałych krawędziach, mniej więcej 8-10 mm od formatu netto, bo sam klej i późniejsze cięcie potrafią zjeść kilka milimetrów i wtedy logo albo numeracja robią się nieprzyjemnie blisko brzegu. Jeśli masz same linie do pisania, to też dałbym ich początek trochę niżej od górnej krawędzi po klejeniu, a drukarnia nie podała Ci przypadkiem jeszcze spadu i pola bezpiecznego?
O
Olek
2026-05-08 08:28
Odpowiedź do TechNadruk
Przy takich notesach zwykle zostawiam od strony klejenia trochę większy luz niż na pozostałych krawędziach, mniej więcej 8-10 mm od formatu netto, bo sam klej i
Mam podobne doświadczenie, zwłaszcza przy bloczkach klejonych od góry te kilka milimetrów więcej naprawdę robi różnicę. Linie jeszcze zwykle ujdą, ale numeracja i małe logo bardzo szybko zaczynają wyglądać „przy krawędzi”, gdy dojdzie klejenie i końcowe cięcie. Ja przy takim formacie daję od góry wyraźnie większy oddech niż z boków i do drukarni wysyłam też prosty podgląd z zaznaczonym polem bezpiecznym, żeby potem nie było domysłów. Masz już od nich informację, ile planują zostawić marginesu technologicznego przy klejeniu?
M
Marek
Przy klejeniu od góry problemem zwykle nie jest samo przycięcie formatu, tylko to, że przy krawędzi klejenia część pola robi się mniej wygodna optycznie i użytkowo. Jeśli drukarnia podała tylko format netto, to tło albo linie można puścić do spadu, ale logo i numeracji nie dawałbym tuż pod górną krawędź. Przy takim notesie dobrze zostawić od strony klejenia trochę większy oddech niż z pozostałych boków, bo kilka milimetrów potrafi „zniknąć” wizualnie po sklejeniu bloczka. W praktyce linie do pisania też lepiej odsunąć od góry, żeby pierwsza nie siedziała zaraz pod klejem. Sam format A5 się nie zmienia, tylko strefa użyteczna przy górnym brzegu robi się odrobinę mniejsza. Jeśli nie dostałeś rozrysowanego marginesu technologicznego, to sensownie jest dopytać drukarnię o minimalną odległość elementów od krawędzi klejenia, bo to zależy od grubości bloczka i technologii. Bez tej informacji projekt da się zrobić, ale trochę po omacku. Jaki mniej więcej będzie miał notes: 25, 50 czy 100 kartek?
A
Adrian
Przy klejeniu od góry problemem zwykle nie jest samo cięcie do formatu netto, tylko strefa przy grzbiecie klejonym, bo tam część zadruku może optycznie „siąść” za blisko krawędzi. Ja bym nie traktował górnej krawędzi jak zwykłego marginesu i odsunął linie, logo oraz numerację trochę niżej niż po bokach, żeby klej i docisk nie zabrały czytelności. Jeśli drukarnia nie podała dokładnego zapasu na klejenie, to dobrze to dopytać, bo przy bloczkach różni się to zależnie od technologii i grubości papieru. Masz od nich chociaż informację, jaki spad i jaki margines wewnętrzny przyjmują dla takich notesów?
J
Julka
2026-05-08 08:57
Przy klejeniu po krótkim boku zostawiłbym u góry trochę większy luz niż na pozostałych krawędziach, bo część pola i tak „zjada” klej i samo otwieranie bloczka. Przy A5 sensownie jest odsunąć linie, logo i numerację od górnej krawędzi o jakieś 10-12 mm, a jeśli element jest drobny, to nawet ciut więcej. Od boków i dołu zwykle wystarcza mniejszy margines bezpieczeństwa, rzędu 5 mm od formatu netto, żeby nic nie wyglądało na zbyt przyklejone do cięcia. Jeśli tło albo jakieś elementy dochodzą do krawędzi, to daj jeszcze spad po 3 mm z każdej strony, nawet przy prostym notesie. Same linie do pisania też dobrze urwać trochę niżej, żeby pierwsza linijka nie wpadała optycznie w strefę klejenia. Logo i numer strony lepiej trzymać poza górnym pasem roboczym, bo właśnie tam najłatwiej o efekt, że coś siedzi za blisko brzegu. Jeśli drukarnia nie podała dokładnego szablonu, to sensownie jest wysłać im podgląd z zaznaczonym marginesem u góry i poprosić o potwierdzenie przed drukiem. Ile kartek ma mieć ten bloczek?
T
TestKolorow
2026-05-08 09:29
Przy takich notesach zawsze dawałem trochę większy oddech od góry niż przy zwykłej ulotce, bo klej i późniejsze przycięcie potrafią zabrać parę milimetrów więcej, niż się zakłada na etapie projektu. Jeśli masz linie, logo i numerację, to trzymałbym ważne elementy minimum jakieś 8-10 mm od krawędzi klejenia, a tło czy linie pomocnicze można puścić dalej, jeśli mają dochodzić do brzegu. Dobrze też od razu dorzucić spad po 3 mm z każdej strony, nawet jeśli drukarnia podała tylko format netto, bo przy bloczkach to często ratuje efekt po cięciu. Masz już od nich informację, czy górna krawędź będzie jeszcze dodatkowo równo docinana po klejeniu?