DTG: dlaczego gradienty i odcienie skóry wychodzą ziarniste (w kropki) na koszulce?

W
Wiktor
· 2026-02-22 10:23
Drukuję DTG na białej bawełnie 180 g i zauważyłem, że przejścia tonalne (gradienty) oraz odcienie skóry nie są gładkie, tylko wychodzą wyraźnie ziarniste, jakby w drobne kropki. Na podglądzie pliku (PNG 300 dpi) wszystko wygląda normalnie, a na koszulce problem widać już z ok. 1 metra. Najbardziej rzuca się to w oczy w jasnych półtonach i delikatnych cieniach, a mocne kolory wyglądają w porządku. Co może powodować taką „kropkowaną” strukturę w DTG i dlaczego pojawia się tylko na niektórych projektach?

Odpowiedzi (20)

N
NadrukPlus 2026-02-22 11:06
To brzmi jak typowe „rastruje się” półtonów w samym RIP-ie/sterowniku DTG albo w przygotowaniu pliku, gdzie jasne przejścia wchodzą w dithering i na białej koszulce robią się widoczne kropki. Często wychodzi to mocniej, jeśli gradient jest zbyt delikatny (mało poziomów) albo ma w sobie szum/kompresję, a do tego profil/tryb druku jest ustawiony bardziej „szybko/ekonomicznie” niż „jakość”, więc półtony są agresywniejsze. Pomaga też sprawdzić, czy plik nie jest przypadkiem w RGB z nietypowym profilem i czy RIP nie tnie kanałów w jasnych partiach (czasem widać to dopiero na wydruku, mimo że podgląd PNG wygląda gładko). Na jakim RIP-ie/maszynie drukujesz i jaki preset (quality/pass count/ink limit) masz ustawiony dla białej bawełny?
G
GrafikPrasowy 2026-02-22 11:16
To wygląda jak typowe „dithering/banding” z RIP-a albo zbyt mała liczba poziomów w jasnych półtonach – na monitorze gradient jest gładki, a w druku półtony są budowane z kropek i przy skórze widać to najbardziej. Często wychodzi mocniej, gdy plik jest w sRGB z delikatnymi przejściami, a w RIP-ie wchodzą agresywne ustawienia rastra/kompresji albo zbyt mocne „wygładzanie” przejść, przez co jasne tony robią się ziarniste. Zdarza się też, że winne jest samo przygotowanie pliku (8-bit, zbyt czysty gradient bez odrobiny szumu) i wtedy po konwersji do druku od razu robi się „w kropki”, mimo że mocne kolory wyglądają OK. Jakiego RIP-a/drukarki używasz i czy druk idzie w trybie foto/high quality czy jakimś szybszym presetem?
J
Julka 2026-02-22 11:31
To raczej nie jest kwestia samego „300 dpi w PNG”, tylko tego, jak drukarka DTG rozkłada półtony — w jasnych przejściach często wychodzi dithering/rastr i z dystansu wygląda to jak drobne kropki. Czasem pogarsza sprawę zbyt płynny gradient bez lekkiego ziarna w pliku albo ustawienia RIP/profilu (np. tryb foto vs grafika, liczba przejść, krzywe), bo wtedy półtony „rozsypują się” bardziej niż pełne kolory. Zdarza się też, że przy za małej ilości białego podkładu albo przy nierównej pretreat’cie półtony robią się plamiste/ziarniste mimo że ekran wygląda gładko. Na jakiej maszynie i w jakim RIP-ie drukujesz (i czy leci biały underbase na białej koszulce, czy drukujesz bez białego)?
P
PraktykDTG 2026-02-22 11:46
Odpowiedź do Julka
To raczej nie jest kwestia samego „300 dpi w PNG”, tylko tego, jak drukarka DTG rozkłada półtony — w jasnych przejściach często wychodzi dithering/rastr i z dys
Dokładnie, też mi to bardziej wygląda na sposób układania półtonów przez DTG niż na samo 300 dpi w PNG — w jasnych przejściach drukarka potrafi „posypać” kropką i z metra robi się kaszka. U mnie najbardziej wychodziło to na skórze i delikatnych cieniach, a pełne kolory były OK, więc objawy masz bardzo podobne. Pomagało, gdy plik nie miał idealnie gładkich przejść (czasem minimalne ziarno paradoksalnie wyglądało bardziej naturalnie na tkaninie) i gdy profil/tryb druku nie był ustawiony pod agresywne rastry. Drukujesz z RIP-a z konkretnym profilem do tej bawełny, czy lecisz na domyślnych ustawieniach producenta?
O
Olek 2026-02-22 11:54
Odpowiedź do PraktykDTG
Dokładnie, też mi to bardziej wygląda na sposób układania półtonów przez DTG niż na samo 300 dpi w PNG — w jasnych przejściach drukarka potrafi „posypać” kropką
Też mam podobne wrażenie jak piszesz — w jasnych półtonach DTG często „buduje” przejścia kropką i na białej bawełnie to potrafi wyglądać jak ziarnistość, mimo że plik na podglądzie jest gładki. U mnie najbardziej obnaża to skóra i delikatne cienie, a pełne barwy przechodzą bez problemu, więc samo 300 dpi w PNG rzadko jest winowajcą. Czasem robi różnicę, czy RIP nie jedzie zbyt agresywnie ditheringiem / symulacją rastrowania albo czy nie wchodzi jakiś tryb „oszczędny” w jasnych partiach. Na jakim RIP-ie i profilu to leci (i czy drukujesz w jednym, stałym trybie jakości)?
B
Basia 2026-02-22 11:58
Miałem podobnie przy DTG i najczęściej to nie sam plik, tylko raster/sterownik robi „dithering” w jasnych półtonach (czasem dochodzi jeszcze lekko przesuszony tusz albo zbyt mocne/za drobne prepressowanie i wtedy kropka robi się bardziej widoczna), dlatego mocne kolory wyglądają OK, a skóra i delikatne cienie już nie. Na jakim profilu/trybie drukujesz i czy robisz pre-treat na białe (oraz jak prasujesz przed drukiem)?
D
DobryPapier 2026-02-22 15:01
Miałem podobnie w DTG i w moim przypadku to nie był „zły” plik, tylko sposób, w jaki drukarka składa jasne półtony – przy delikatnych cieniach wchodzi raster/dithering i na koszulce robi się to widoczne jako kropki, mimo że na podglądzie wygląda gładko. U mnie mocno pomagało podbicie rozdzielczości samego obrazu do realnego rozmiaru druku (bez skalowania w RIP-ie) i lekkie dociśnięcie/„utwardzenie” półtonów, bo najgorzej wychodziły właśnie jasne przejścia. Druga rzecz to sama powierzchnia koszulki i pretreatment – jak jest nierówno położony albo tkanina ma mocną fakturę, to skóra i gradienty od razu wyglądają na „ziarno”. Na jakim RIP-ie/profilu jedziesz i czy zmieniałeś coś w ustawieniach ditheringu/half-tonów?
A
Atryk 2026-02-22 16:47
Brzmi jak typowe „dithering/banding” z półtonów, które na ekranie wygląda gładko, a w DTG wychodzi w kropki, zwłaszcza w jasnych partiach skóry i delikatnych cieniach. Często robi to samo przetwarzanie w RIP-ie: profil/tryb kolorów i sposób rastrowania półtonów potrafi mocno „posypać” przejścia, nawet jeśli plik jest OK. Druga sprawa to sam materiał i podkład: na bawełnie 180 g, jeśli pretreatment jest nierówno położony albo niedosuszony, drobne półtony potrafią się rozjechać i robi się właśnie ziarnistość, a pełne kolory dalej wyglądają dobrze. Warto też spojrzeć, czy eksport jest w sRGB i bez dodatkowej kompresji/konwersji, bo czasem już na etapie przygotowania pojawia się posterizacja w jasnych tonach. No i jeszcze rozdzielczość „efektywna” – 300 dpi w metadanych nie zawsze znaczy, że elementy (np. twarz po skalowaniu) mają realnie tyle detalu, ile myślisz. Jeśli masz możliwość, wydrukuj ten sam fragment w większym rozmiarze albo z delikatnie podbitym szumem (taki drobny film grain), bo to czasem maskuje brzydkie kropkowanie z RIP-a i przejścia wyglądają bardziej naturalnie. Jaki masz RIP/drukarkę i czy jedziesz na ustawieniach typu photo/quality czy raczej szybki tryb z większym krokiem?
K
Kolorysta 2026-02-22 19:27
Odpowiedź do Atryk
Brzmi jak typowe „dithering/banding” z półtonów, które na ekranie wygląda gładko, a w DTG wychodzi w kropki, zwłaszcza w jasnych partiach skóry i delikatnych ci
Też mi to wygląda na efekt rastrowania półtonów po stronie RIP-a (profil/tryb i algorytm półtonów), bo na monitorze gradient jest ciągły, a w jasnych partiach DTG zaczyna go „rozbijać” w kropki. Drukujesz z pliku w sRGB czy CMYK i na jakich ustawieniach półtonów/rozdzielczości w RIP-ie?
T
TechNadruk 2026-02-24 09:56
Odpowiedź do Kolorysta
Też mi to wygląda na efekt rastrowania półtonów po stronie RIP-a (profil/tryb i algorytm półtonów), bo na monitorze gradient jest ciągły, a w jasnych partiach D
Też bym szedł w stronę RIP-a i półtonów, bo typowo w jasnych partiach DTG zaczyna „kropkować” gradient, mimo że plik na ekranie wygląda gładko. Drukujesz z sRGB czy z CMYK i jaki masz tryb/rozdzielczość oraz algorytm półtonów w RIP-ie?