DTF od zera: jak to realnie ustawić i czego unikać na starcie?
S
Slawek_z_Serwisu
Robię różne nadruki od lat, ale w DTF dopiero wchodzę i chcę sobie poukładać proces tak, żeby był powtarzalny, a nie „na czuja”. Rozumiem ogólnie ideę: druk na folii, proszek, wygrzanie, transfer, ale gubię się w tym, które parametry są krytyczne (czas/temperatura/ciśnienie, dosuszanie kleju, rodzaj folii i proszku) i jak to dobrać pod różne tkaniny. Najbardziej zależy mi na trwałości po praniu i na tym, żeby nadruk nie był ani gumowy, ani za gruby w dotyku, tylko „normalny” jak na odzieży roboczej i reklamowej. Jakie macie sprawdzone podejście krok po kroku: od przygotowania pliku i bieli, przez wygrzanie proszku, aż po transfer i ewentualne dogrzanie po zdjęciu folii? No i uczciwie: w jakich sytuacjach DTF jest świetny, a kiedy lepiej odpuścić i iść w inną technologię?
Odpowiedzi (3)
M
MaszynaSzyje
2026-04-13 00:43
Ja bym na start potraktował DTF jak proces „pod kontrolą”, a nie sztukę: najważniejsze jest powtarzalne wygrzanie proszku (żeby był stopiony, ale nie przypalony) i potem transfer w stabilnej temperaturze oraz z równym dociskiem, bo tu najczęściej wychodzą problemy z trwałością po praniu. Dobrze działa też trzymanie się jednego zestawu folia+proszek+tusz i robienie krótkich testów na konkretnych tkaninach (bawełna/poliester/mieszanki) zamiast kręcenia trzema parametrami naraz. Unikałbym też „oszczędzania” na dosuszeniu/wygrzaniu kleju i zbyt gorącego transferu na syntetykach, bo wtedy potrafi albo pękać po praniach, albo robić się twardy, plastikowy chwyt.
D
DrukarniaX
2026-04-13 02:08
Dokładnie tak — na starcie warto spiąć DTF w stały proces i pilnować, żeby klej był zawsze równomiernie stopiony (bez „mączki” i bez przypaleń), a transfer robiony w stabilnej temperaturze i z powtarzalnym dociskiem, bo to najczęściej decyduje o trzymaniu po praniu. Ja bym od razu zrobił krótką „kartę ustawień” pod 2–3 tkaniny (bawełna, poliester, mieszanki) i test prania po 24h, żeby odsiać ustawienia, które wyglądają OK na gorąco, a puszczają później. Jak chcesz sobie poukładać podstawy krok po kroku (sprzęt, parametry, plusy/minusy), to dobry materiał do poczytania: Czym jest druk DTF? Jak wykonać, zalety i wady. Jaki masz teraz zestaw: prasa (typ/rozmiar) i sposób wygrzewania proszku (piekarnik/kalander/heat press)?
K
Klaudia
2026-04-13 08:37
Też mam wrażenie, że w DTF najbardziej „robi robotę” konsekwencja: równy zasyp proszku i doprowadzenie kleju do stanu, gdzie jest stopiony na gładko, a nie suchy pył ani przegrzany. Na start ustawiłabym sobie jeden sprawdzony zestaw pod bawełnę (temp/czas/docisk + sposób chłodzenia i odrywania folii) i dopiero potem robiła korekty pod poliester/softshell, bo tam najłatwiej o problemy z trwałością po praniu. I jeszcze jedno: nie oszczędzaj na dosuszeniu/wygrzaniu kleju przed transferem, bo niedogrzany najczęściej wychodzi dopiero po kilku praniach.