Jaką drukarkę pod sublimację wybrać, żeby nie wtopić na starcie?

S
Slawek_z_Serwisu
· 2026-04-12 21:50
Cześć, wiem że to dział DTG, ale liczę na praktyczne podpowiedzi, bo wchodzę w sublimację i nie chcę kupić sprzętu pod „ranking”, tylko pod realną robotę. Robię głównie kubki i małe formaty na poliestrze, ale czasem trafi się większa grafika na torbę albo bluzę i nie wiem, czy mała drukarka A4/A3 wystarczy, czy od razu myśleć o większym formacie. Startowo zakładam raczej małe serie (kilka–kilkanaście sztuk dziennie), ale chcę mieć powtarzalność koloru i jak najmniej walki z pasowaniem i profilami. Zastanawiam się też, czy problemem zwykle jest sam model drukarki, czy bardziej to, że ludzie mieszają technologie i potem oczekują efektu jak z innego procesu. Jakbyście na moim miejscu ułożyli kryteria wyboru i na co uważać, żeby nie obudzić się z drukarką, która „na papierze” jest OK, a w produkcji robi pod górkę?

Odpowiedzi (2)

F
FarbaSpec 2026-04-13 01:22
Na start nie patrzyłbym na „ranking”, tylko na to, co realnie będziesz przerabiał: jeśli głównie kubki i małe formaty na poliestrze, to sensowna A4/A3 spokojnie ogarnie kilka–kilkanaście sztuk dziennie i nie utopisz kasy w niewykorzystanym formacie. Większy format ma sens dopiero wtedy, gdy faktycznie często robisz większe grafiki na torby/bluzy i wiesz, że będziesz ciął mało odpadów, inaczej to tylko droższe tusze, większe arkusze i więcej zabawy. Najczęściej problemem nie jest „zły model”, tylko źle dobrany format do produktu albo oczekiwania co do jakości na mieszankach/bawełnie, więc lepiej dopasować technologię i prasę pod asortyment niż gonić za największą drukarką.
T
TuszIKawa 2026-04-13 08:02
Dokładnie — przy kubkach i małych formatach na poliestrze A4/A3 w zupełności wystarczy na start przy kilku–kilkunastu sztukach dziennie, a większy format ma sens dopiero, gdy regularnie wchodzisz w torby/bluzy z grafiką pod pełny przód/tył i zaczyna brakować pola zadruku (albo zaczynasz męczyć się z dzieleniem projektu). Jak chcesz sobie to poukładać pod produkt i wolumen, to jest fajny materiał do poczytania: Jaką wybrać drukarkę pod wydruki sublimacyjne?. A jakie największe pole realnie potrzebujesz najczęściej — bardziej „logo na piersi”, czy jednak większe nadruki na torby?