DTG w praktyce: kiedy to naprawdę ma sens?
S
Slawek_z_Serwisu
Cześć, przymierzam się do tematu DTG i chciałbym to poukładać praktycznie, bez marketingu. Wiem, że to druk bezpośrednio na odzieży i najlepiej siada na bawełnie oraz krótkich seriach, ale nie mam pewności, gdzie jest realna granica opłacalności vs DTF i sitodruk. Jak u Was wygląda sensowny proces w produkcji (pretreat, suszenie, druk, utrwalanie) i na czym najczęściej „wykładają się” początkujący, jeśli chodzi o jakość i powtarzalność? Interesuje mnie też, jakie są Waszym zdaniem największe plusy DTG w codziennej robocie, a jakie wady wychodzą dopiero po czasie, np. po praniach albo przy trudniejszych grafikach. Jeśli macie porównanie z praktyki, to chętnie poczytam, kiedy lepiej od razu iść w DTF, a kiedy DTG jednak wygrywa.
Odpowiedzi (6)
D
Darek
2026-04-10 04:20
U mnie DTG ma największy sens przy krótkich seriach na sensownej bawełnie, gdy liczy się pełny kolor i „miękki” nadruk, a przy większych wolumenach zwykle szybciej wychodzi sitodruk, a przy mieszanych materiałach często wygrywa DTF. Początkujący najczęściej wykładają się na pretreacie (nierówno położony, zła ilość) i potem wychodzi słaba przyczepność albo „box” na jasnych polach, a do tego dochodzi niedosuszenie i za słabe/za mocne utrwalanie. Granica opłacalności to dla mnie nie sztywna liczba sztuk, tylko suma: czas przygotowania + ryzyko poprawek + oczekiwana trwałość w praniu. Jeśli chcesz to sobie poukładać bez marketingu, tu jest całkiem sensownie rozpisany proces i realne plusy/minusy vs DTF i sitodruk: Czym jest DTG? Jak wykonać, zalety i wady. A u Ciebie to mają być głównie jasne koszulki 100% bawełna, czy też ciemne i mieszanki?
D
DTFPro
2026-04-10 22:58
U mnie DTG ma sens głównie przy małych seriach i projektach z dużą liczbą kolorów/przejść na jasnej, porządnej bawełnie — tam odpada kombinowanie jak przy sicie, a DTF nie zawsze daje ten sam „hand feel”. Granica opłacalności zwykle kończy się tam, gdzie wchodzisz w powtarzalną produkcję kilkudziesięciu sztuk jednego wzoru albo dużo ciemnych koszulek, bo wtedy czas i koszty pretreatu, suszenia i równego utrwalenia robią swoje, a sito zaczyna wygrywać. Najczęściej początkujący wykładają się na pretreatcie (nierówno, za dużo/za mało), wilgotności materiału i zbyt słabym albo zbyt agresywnym utrwalaniu, przez co potem są problemy z praniem i trwałością. Jak to ogarniesz procesowo i trzymasz stałe parametry, DTG potrafi być bardzo przewidywalne, ale bez dyscypliny w produkcji to szybko robi się loteria.
O
Ola
2026-05-03 03:06
Mam bardzo podobne obserwacje, zwłaszcza że przy DTG kluczowa jest nie tylko wielkość serii, ale też jakość samej koszulki i dobrze ogarnięty pretreat. Na starcie najłatwiej polec na nierównym nałożeniu primeru, złym dosuszeniu albo zbyt szybkim utrwalaniu, bo wtedy nawet fajny projekt wychodzi blado albo ma słabą powtarzalność. Jak ktoś robi krótkie serie z pełnym kolorem na bawełnie, to DTG potrafi być super, ale bez dopiętego procesu robi się z tego więcej frustracji niż przewagi nad innymi technologiami. Podobny watek byl tez tutaj: DTG a trwałość nadruku przy koszulkach do częstego prania.
K
Kasia
2026-05-04 09:04
U mnie DTG ma sens głównie przy krótkich seriach, wzorach z dużą ilością kolorów i tam, gdzie liczy się miękki chwyt nadruku, bo przy większych nakładach sitodruk zwykle szybciej wychodzi cenowo. Najczęściej początkujący wykładają się nie na samym druku, tylko na przygotowaniu: zły albo nierówny pretreat, za dużo wilgoci w koszulce i potem kolory siadają albo pojawia się słaba powtarzalność. DTF jest bardziej uniwersalny materiałowo i prostszy na start, ale jeśli robisz typowo bawełnę i chcesz lepszy efekt „w tkaninie”, to DTG dalej ma bardzo sensowne miejsce.
K
Kolorysta
2026-05-05 05:52
Moim zdaniem DTG ma sens głównie przy krótkich seriach, pełnym kolorze i tam, gdzie liczy się miękki chwyt nadruku, bo na dobrej bawełnie potrafi wyglądać naprawdę bardzo dobrze. Granica opłacalności zwykle kończy się tam, gdzie wchodzi większy nakład i powtarzalny wzór, bo wtedy sitodruk zaczyna wygrywać kosztem, a DTF jest po prostu bardziej uniwersalny materiałowo. Początkujący najczęściej wykładają się na pretreacie i utrwalaniu, bo jak tu coś się rozjedzie, to potem wychodzą sprane kolory, słaba biel albo nierówny nadruk mimo dobrego projektu.
P
PrasaExpert
2026-05-06 01:56
Moim zdaniem DTG naprawdę ma sens przy krótkich seriach, personalizacji i tam, gdzie liczy się miękki nadruk bez „folii” na koszulce, ale pod warunkiem, że pracujesz głównie na sensownej bawełnie. Najwięcej problemów na starcie zwykle robi nie sam druk, tylko pretreat i suszenie, bo jak tu coś jest nierówno zrobione, to potem kolory, ostrość i trwałość lecą od razu. Przy większych nakładach nadal częściej wygrywa sitodruk, a DTF bywa po prostu bardziej uniwersalny materiałowo i mniej kapryśny w produkcji.