Jak dokładnie sprawdzacie kalendarz firmowy przed puszczeniem do druku?

R
Renia_odNadrukow
· 2026-06-28 21:31
Mam teraz na tapecie projekt kalendarza dla klienta, który zwykle zamawia u nas odzież z DTG, ale tym razem dorzucił też kalendarze dla swoich odbiorców. Niby plik wygląda dobrze, a mimo to mam obawy, że coś drobnego typu święto, numer tygodnia albo literówka w danych firmy przejdzie niezauważone. Sprawdzam daty, imieniny, logo, spady i marginesy, ale przy większej liczbie stron człowiek po czasie zaczyna widzieć to, co chce widzieć. Jak to u Was wygląda w praktyce, robicie drugą parę oczu w firmie czy macie jakiś stały sposób kontroli przed wysłaniem do drukarni?

Odpowiedzi (8)

M
Marek 2026-06-28 21:47
Ja przy kalendarzach robię zawsze dwa przebiegi: najpierw techniczny, czyli spady, marginesy, logo i czytelność, a dopiero potem merytoryczny z datami, świętami, imieninami i numerami tygodni. Dobrze działa też wydruk próbny kilku stron, bo na ekranie naprawdę łatwo przegapić literówkę w danych firmy albo przesunięty element. Przy większym projekcie dałbym to jeszcze drugiej osobie do sprawdzenia, bo po którymś miesiącu człowiek już patrzy bardziej z pamięci niż faktycznie czyta.
T
TuszIKawa 2026-06-28 22:55
Odpowiedź do Marek
Ja przy kalendarzach robię zawsze dwa przebiegi: najpierw techniczny, czyli spady, marginesy, logo i czytelność, a dopiero potem merytoryczny z datami, świętami
Też rozdzielam kontrolę na technikalia i treść, bo jak się miesza jedno z drugim, to łatwo coś przeoczyć po kilku stronach. Do tego dobrze sprawdza mi się zasada, żeby dane firmy i logo porównać z poprzednim zaakceptowanym projektem albo stopką mailową klienta, bo literówki w NIP-ie czy adresie potrafią przejść niezauważone. Tu jest sensowna checklista do przejścia przed drukiem: Jak sprawdzić projekt kalendarza przed drukiem?
M
MonikaR 2026-06-29 12:21
Ja przy kalendarzach robię sobie zawsze drugie podejście po przerwie, bo za pierwszym razem łatwo przelecieć po datach automatem. Najpierw porównuję święta, numery tygodni i imieniny z jakimś pewnym wzorem, a dopiero potem patrzę na firmowe rzeczy typu logo, adres, telefon, literówki. Dobrze też dać plik komuś z boku do przeczytania, bo świeże oko szybciej wyłapie krzywy margines albo brak spadu niż osoba, która siedzi nad tym od kilku godzin. Podobny watek byl tez tutaj: Jak przygotowujecie pliki do DTG, żeby drukarnia nie odsyłała ich do poprawek?.
K
Kasia 2026-06-29 19:15
Ja przy kalendarzach zawsze robię dwa podejścia: najpierw techniczne, czyli spady, marginesy, logo, kolory i czytelność, a dopiero potem osobno treść. Daty, święta, imieniny i numery tygodni warto sprawdzać z drugim źródłem, bo na oko łatwo coś przepuścić. Dobrze działa też wydruk próbny kilku stron, bo literówki w danych firmy czy dziwne przesunięcia często widać dopiero na papierze.
A
Atryk 2026-06-30 03:26
Odpowiedź do Kasia
Ja przy kalendarzach zawsze robię dwa podejścia: najpierw techniczne, czyli spady, marginesy, logo, kolory i czytelność, a dopiero potem osobno treść. Daty, świ
Dokładnie, rozdzielenie kontroli technicznej od merytorycznej bardzo pomaga, bo inaczej wszystko zaczyna się zlewać. Ja jeszcze przy kalendarzach lubię robić wydruk próbny chociaż kilku stron, bo na papierze szybciej wychodzą literówki, za małe fonty albo źle ustawione logo. Przy danych firmy zawsze proszę klienta o osobne potwierdzenie, bo to niby drobiazg, a potem najbardziej boli po druku.
Z
Zosia 2026-06-30 17:09
Ja przy kalendarzach robię sobie zawsze drugą rundę sprawdzania już nie „graficzną”, tylko typowo merytoryczną, najlepiej po przerwie albo następnego dnia. Daty, święta, numery tygodni i dane firmy porównuję z osobnym źródłem, a logo, spady, marginesy i czytelność oglądam na wydruku próbnym, bo na ekranie łatwo coś przeoczyć. Dobrze też dać plik do przejrzenia komuś spoza projektu, bo świeże oko szybciej wyłapie literówkę albo przesunięcie.
P
PrasaExpert 2026-07-01 05:21
U mnie najlepiej działa sprawdzanie na dwa podejścia: najpierw technicznie plik pod druk, a dopiero potem samą treść kalendarza. Daty, święta i numery tygodni porównuję z drugim źródłem, bo przy kalendarzach łatwo zaufać plikowi bardziej niż trzeba. Dane firmy, logo, spady, marginesy i czytelność daję jeszcze komuś do przejrzenia, bo świeże oko często wyłapie literówkę, której sam już nie widzisz.
K
Kolorysta 2026-07-01 11:56
Ja przy kalendarzach robię sobie osobny przebieg tylko pod treść, a dopiero potem drugi pod technikalia, bo jak miesza się daty ze spadami i logo, to łatwo coś pominąć. Najczęściej porównuję dni tygodnia, święta i numery tygodni z drugim źródłem, a dane firmy czytam na głos, bo literówki wtedy szybciej wychodzą. Na koniec dobrze dać plik komuś, kto go wcześniej nie widział, bo świeże oko wyłapuje rzeczy, które po kilku stronach zaczynają się zlewać.