Jaką drukarkę wybrać pod DTF: desktop, 60 cm czy dalej zlecać transfery?

S
Slawek_z_Serwisu
· 2026-04-12 21:50
Cześć, stoję przed decyzją, w którą stronę iść z DTF, bo teraz część rzeczy jadę na gotowych transferach, a zleceń zaczyna przybywać. Z jednej strony kusi mnie desktop na start, ale boję się, że przy 20–50 sztuk dziennie i okresowych pikach po prostu się zakorkuję czasowo i kosztowo. Z drugiej strony linia 60 cm brzmi sensownie, tylko wiem, że to nie jest zakup „samej drukarki”, tylko cały workflow: RIP, biel, czyszczenie/obieg, proszek, shaker/piec i ogarnianie stabilnej jakości. Jakie macie progi w praktyce: kiedy desktop ma jeszcze sens, kiedy realnie dopiero 60 cm zaczyna się spinać, a kiedy najbardziej rozsądnie jest dalej zamawiać transfery i skupić się na aplikacji? Chętnie poczytam, na co patrzeć przy doborze szerokości i jak nie wpaść w utrzymanie, które zjada czas bardziej niż sama produkcja.

Odpowiedzi (2)

K
Kolorysta 2026-04-13 02:48
Przy 20–50 sztuk dziennie desktop potrafi być OK na start, ale tylko jeśli liczysz się z tym, że w piku wąskim gardłem zrobi się czas (druk + biel + dosuszanie/utrzymanie) i realnie zaczniesz dopłacać nerwami, a nie tylko tuszem. Linia 60 cm ma sens, gdy masz już względnie stały wolumen i jesteś gotów ogarnąć cały workflow, bo to faktycznie nie jest zakup „samej drukarki”, tylko RIP, profile, biel i regularne czyszczenie, inaczej koszty/przestoje szybko zjedzą przewagę. Do poczytania w tym kontekście: Jaką wybrać drukarkę pod wydruki DTF? (Jaką wybrać drukarkę pod wydruki DTF?.) — sensownie rozpisane, kiedy desktop ma ręce i nogi, a kiedy lepiej iść w 60 cm albo dalej zlecać transfery. Jak wyglądają u Ciebie piki: bardziej sezonowe tygodnie, czy raczej codziennie wpadają „nagłe” duże wrzutki?
P
Patrycja 2026-04-13 10:37
Przy 20–50 sztuk dziennie desktop może być OK jako etap przejściowy, ale realnie łatwo się na nim „zakorkować” czasowo i na obsłudze (przestoje, czyszczenie, biel), szczególnie przy pikach. Linia 60 cm ma sens, jeśli jesteś gotowa ogarnąć cały workflow i utrzymanie, bo to nie jest tylko zakup drukarki, tylko regularna praca wokół niej i koszty eksploatacji. Ja bym to rozdzieliła tak: jeśli większość zleceń to powtarzalne, większe nakłady – 60 cm, a jeśli masz dużo miksu i nieregularne wolumeny, to jeszcze chwilę transfery + ewentualnie desktop, żeby policzyć realny popyt i marżę na własnej produkcji.