Jaką drukarkę wybrać pod DTF: desktop, 60 cm czy dalej zlecać transfery?
S
Slawek_z_Serwisu
Cześć, stoję przed decyzją, w którą stronę iść z DTF, bo teraz część rzeczy jadę na gotowych transferach, a zleceń zaczyna przybywać. Z jednej strony kusi mnie desktop na start, ale boję się, że przy 20–50 sztuk dziennie i okresowych pikach po prostu się zakorkuję czasowo i kosztowo. Z drugiej strony linia 60 cm brzmi sensownie, tylko wiem, że to nie jest zakup „samej drukarki”, tylko cały workflow: RIP, biel, czyszczenie/obieg, proszek, shaker/piec i ogarnianie stabilnej jakości. Jakie macie progi w praktyce: kiedy desktop ma jeszcze sens, kiedy realnie dopiero 60 cm zaczyna się spinać, a kiedy najbardziej rozsądnie jest dalej zamawiać transfery i skupić się na aplikacji? Chętnie poczytam, na co patrzeć przy doborze szerokości i jak nie wpaść w utrzymanie, które zjada czas bardziej niż sama produkcja.
Odpowiedzi (9)
K
Kolorysta
2026-04-13 02:48
Przy 20–50 sztuk dziennie desktop potrafi być OK na start, ale tylko jeśli liczysz się z tym, że w piku wąskim gardłem zrobi się czas (druk + biel + dosuszanie/utrzymanie) i realnie zaczniesz dopłacać nerwami, a nie tylko tuszem. Linia 60 cm ma sens, gdy masz już względnie stały wolumen i jesteś gotów ogarnąć cały workflow, bo to faktycznie nie jest zakup „samej drukarki”, tylko RIP, profile, biel i regularne czyszczenie, inaczej koszty/przestoje szybko zjedzą przewagę. Do poczytania w tym kontekście: Jaką wybrać drukarkę pod wydruki DTF? (Jaką wybrać drukarkę pod wydruki DTF?.) — sensownie rozpisane, kiedy desktop ma ręce i nogi, a kiedy lepiej iść w 60 cm albo dalej zlecać transfery. Jak wyglądają u Ciebie piki: bardziej sezonowe tygodnie, czy raczej codziennie wpadają „nagłe” duże wrzutki?
P
Patrycja
2026-04-13 10:37
Przy 20–50 sztuk dziennie desktop może być OK jako etap przejściowy, ale realnie łatwo się na nim „zakorkować” czasowo i na obsłudze (przestoje, czyszczenie, biel), szczególnie przy pikach. Linia 60 cm ma sens, jeśli jesteś gotowa ogarnąć cały workflow i utrzymanie, bo to nie jest tylko zakup drukarki, tylko regularna praca wokół niej i koszty eksploatacji. Ja bym to rozdzieliła tak: jeśli większość zleceń to powtarzalne, większe nakłady – 60 cm, a jeśli masz dużo miksu i nieregularne wolumeny, to jeszcze chwilę transfery + ewentualnie desktop, żeby policzyć realny popyt i marżę na własnej produkcji.
S
Szymon
2026-05-02 19:09
Ja bym to uzależnił głównie od realnego wolumenu, a nie od samej chęci „wejścia w swoje”. Desktop ma sens na start i do testowania rynku, ale przy 20–50 sztuk dziennie oraz pikach szybko wyjdzie, że więcej czasu idzie w obsługę i pilnowanie procesu niż w samą produkcję. Jeśli widzisz, że ten poziom zamówień będzie stały, to sensowniej patrzeć w 60 cm, a jeśli na razie masz duże wahania i nie chcesz wchodzić w cały serwisowo-produkcyjny workflow, to jeszcze chwilę zlecanie transferów może być najrozsądniejsze. Podobny watek byl tez tutaj: DTF od zera: jak to realnie ustawić i czego unikać na starcie?.
B
Basia
2026-05-03 08:15
Ja bym patrzyła głównie na realny wolumen, a nie na samą cenę wejścia, bo przy 20–50 sztuk dziennie desktop może się szybko okazać wąskim gardłem i bardziej męczyć niż pomagać. Jeśli zlecenia rosną i masz powtarzalną produkcję, to 60 cm ma więcej sensu, ale tylko wtedy, gdy jesteś gotowa ogarnąć cały proces wokół maszyny, a nie samo drukowanie. Jeśli na razie masz jeszcze nierówne piki i chcesz ograniczyć ryzyko, to dalsze zlecanie transferów albo etap przejściowy może być po prostu rozsądniejsze.
D
Drukarniarz
2026-05-04 09:04
Przy takim wolumenie, o jakim piszesz, desktop ma sens tylko jako wejście testowe albo pod małe, spokojne serie, bo przy pikach szybko zaczyna bardziej zabierać czas niż pomagać. Jeśli zleceń realnie przybywa i chcesz to robić u siebie, to 60 cm jest rozsądniejszym kierunkiem, ale tylko pod warunkiem, że bierzesz na siebie cały temat obsługi i codziennego pilnowania maszyny, a nie sam zakup. Jeśli nadal masz nieregularne skoki i nie chcesz wchodzić w pełen workflow, to jeszcze chwilę zlecanie transferów może wyjść bezpieczniej i taniej.
P
Pawel_82
2026-05-04 20:20
Ja bym to uzależnił głównie od realnego wolumenu, a nie od samej chęci „wejścia w DTF”. Przy 20–50 sztuk dziennie desktop może być dobry na start, ale przy pikach szybko wyjdzie, że więcej czasu idzie w obsługę i pilnowanie niż w samą produkcję. Jeśli te ilości mają być stałe, to 60 cm ma więcej sensu, tylko trzeba brać pod uwagę cały temat wokół: biel, RIP, czyszczenie i ogólnie ogarnięcie procesu, a nie sam zakup drukarki.
D
Darek
2026-05-05 15:59
Dokładnie, przy takim przerobie desktop często wygląda dobrze tylko na papierze, a potem człowiek bardziej pilnuje maszyny niż robi sprzedaż. Jeśli te 20–50 sztuk dziennie faktycznie się trzyma i dochodzą skoki, to sensowniej patrzeć już w stronę 60 cm, ale tylko jeśli jesteś gotów ogarnąć cały proces, a nie sam zakup sprzętu. Przy mniejszych i nierównych zleceniach dalej zlecanie transferów też nie jest żadną porażką, tylko po prostu rozsądną kalkulacją.
S
Serwisant
2026-05-06 09:19
Przy takim wolumenie desktop ma sens tylko jako wejście albo pod próbki i krótkie serie, bo przy 20–50 sztuk dziennie szybko wyjdzie, że więcej czasu idzie w pilnowanie sprzętu niż w samą produkcję. Linia 60 cm zaczyna być sensowna wtedy, gdy masz regularne zlecenia i jesteś gotów ogarnąć cały proces, czyli nie tylko druk, ale też RIP, biel, czyszczenie i stabilność pracy na co dzień. Jeśli piki masz tylko okresowo, to rozsądnie policzyć, czy nie lepiej jeszcze chwilę zlecać transfery, zamiast pakować się za wcześnie w maszynę, która będzie stała albo męczyła obsługą.
Z
Zosia
2026-05-06 21:13
Dokładnie, przy takim przerobie trzeba patrzeć nie tylko na sam zakup, ale też na to, ile czasu później zjada obsługa, postoje i pilnowanie jakości. Desktop widzę bardziej jako opcję do wejścia w temat albo mniejszych serii, ale jeśli te 20–50 sztuk dziennie ma być regularne, to sensowniej wygląda 60 cm albo jeszcze przez chwilę zlecanie transferów, żeby sprawdzić, czy wolumen się utrzyma. W DTF najłatwiej się wkopać właśnie wtedy, kiedy ktoś liczy tylko cenę maszyny, a nie cały workflow wokół niej.