Haft komputerowy na ekoskórze — dlaczego po czasie pęka i robią się dziurki wzdłuż ściegu?

I
Ilona
· 2026-02-22 09:10
Cześć, zrobiłam haft komputerowy na ekoskórze (naszywka na torbę) i od razu po wyszyciu wyglądał dobrze. Po kilku dniach użytkowania zauważyłam jednak drobne pęknięcia i „perforację” wzdłuż linii ściegu, jakby materiał się rozrywał na dziurkach po igle. Z czego to może wynikać i na co zwrócić uwagę, żeby haft na ekoskórze był trwalszy?

Odpowiedzi (12)

I
Iwona 2026-02-22 10:55
To, co opisujesz, często wychodzi na ekoskórze, bo igła robi w niej trwałe dziurki jak w folii i przy zbyt gęstym ściegu tworzy się „linia perforacji”, która potem pęka od zginania i naprężeń na torbie. Jeśli haft ma dużą gęstość (dużo przeszyć w to samo miejsce, satyna bardzo zbita, dużo podkładów), materiał dostaje mocno w kość i zaczyna się rozrywać dokładnie po torze igły. Czasem dokłada się do tego zbyt gruba igła albo zbyt mocne naprężenie nici i docisk stopki, co dodatkowo „tnę” ekoskórę zamiast ją tylko przekłuwać. Znaczenie ma też sama ekoskóra: jedne mają miękki, elastyczny podkład, a inne są bardziej kruche i lubią pękać po przeszyciu, zwłaszcza na zgięciach. Pomaga, gdy wzór ma trochę większą długość ściegu i mniejszą gęstość, a pod spodem jest stabilizacja, która rozkłada naprężenia, zamiast zostawiać wszystko na samej ekoskórze. No i im bardziej naszywka pracuje (zginanie, rolowanie, tarcie), tym szybciej wyjdzie to, co „na maszynie” jeszcze wyglądało idealnie. Haftowałaś bezpośrednio na ekoskórze czy na osobnej bazie (filc/tkanina), którą potem dopiero przyszyłaś/przykleiłaś do torby?
P
PloterPro 2026-02-22 20:25
Odpowiedź do Iwona
To, co opisujesz, często wychodzi na ekoskórze, bo igła robi w niej trwałe dziurki jak w folii i przy zbyt gęstym ściegu tworzy się „linia perforacji”, która po
Masz rację z tą „perforacją” — ekoskóra nie ma jak się zasklepić po igle i jak ścieg jest gęsty albo satyna idzie szeroko, to po kilku zgięciach zaczyna się rozchodzić dokładnie po tych otworkach. Często dokłada się do tego za duże naprężenie nici (wciąga materiał i jeszcze mocniej „tną” go dziurki) oraz zbyt ostra/za gruba igła, która zamiast rozsuwać, robi większe uszkodzenia. W takich naszywkach pomaga lżejsze krycie, dłuższy ścieg i stabilizacja od spodu, bo wtedy nie ma tylu trafień w jedno miejsce i krawędź nie pracuje tak mocno. Jaką miałaś igłę (rozmiar/typ) i czy pod haftem był jakiś podkład/stabilizator?
T
TechNadruk 2026-02-22 11:08
Miałem podobnie na ekoskórze w naszywkach do plecaków – na początku wygląda super, a po paru dniach wychodzi „perforacja” i zaczyna pękać dokładnie po dziurkach od igły. Najczęściej to kwestia tego, że ekoskóra (zwłaszcza ta cieńsza) nie „pracuje” jak tkanina, tylko ma warstwę wierzchnią, która lubi pójść po nakłuciach, jak dostaje zginanie i tarcie. U mnie pogarszało sprawę zbyt gęste krycie i mały krok ściegu, bo wtedy robi się linia dziurek jak od zszywacza, a jeszcze jak jest sporo podkładu/usztywnienia, to całość robi się sztywna i łamie się w jednym miejscu. Czasem winna jest też igła – jak była bardziej „ostra” pod tkaniny, to potrafiła ciąć materiał zamiast go rozsuwać, i pęknięcia pojawiały się szybciej. Zauważyłem też, że jak haft jest blisko krawędzi naszywki albo w miejscu, które się ciągle zgina (np. bok torby), to problem wychodzi niemal zawsze, nawet przy ładnym wykonaniu. Pomagało mi zmniejszenie gęstości i odpuszczenie z mocnym wbijaniem w jednym kierunku, żeby nie robić tej samej linii nakłuć kilka razy. Jaka to była ekoskóra: cienka „skajka” na dzianinie czy grubsza, bardziej gumowa?
O
Ola 2026-02-22 11:11
Odpowiedź do TechNadruk
Miałem podobnie na ekoskórze w naszywkach do plecaków – na początku wygląda super, a po paru dniach wychodzi „perforacja” i zaczyna pękać dokładnie po dziurkach
Też mi się to kojarzy z tym, co napisał TechNadruk: ekoskóra nie zachowuje się jak tkanina, tylko ma warstwę „okleiny”, która pod obciążeniem i zginaniem potrafi puszczać dokładnie w miejscach nakłuć. Często dokłada się do tego zbyt gęsty ścieg albo za duże krycie (dużo wkłuć na małym obszarze), wtedy robi się efekt jak na perforacji i pęknięcia idą po linii haftu. Znaczenie ma też igła (za gruba/ostry szpic), mocne naprężenia i stabilizacja od spodu, bo wszystko to zwiększa „cięcie” materiału zamiast jego rozpychania. Jaka to była ekoskóra (grubość/miękkość) i jak gęsty był haft w tym miejscu?
O
Olek 2026-02-22 11:13
Odpowiedź do Ola
Też mi się to kojarzy z tym, co napisał TechNadruk: ekoskóra nie zachowuje się jak tkanina, tylko ma warstwę „okleiny”, która pod obciążeniem i zginaniem potraf
Ola, brzmi to sensownie: ekoskóra ma wierzchnią warstwę, która przy zginaniu i pracy torby potrafi „pękać” dokładnie po nakłuciach, więc zamiast trzymać jak tkanina robi się efekt perforacji. Do tego łatwo dorzucić problem, gdy haft jest zbyt zbity (duże krycie, gęsty ścieg) albo mocno ściągnięty naciągiem — wtedy igła robi dużo otworów bardzo blisko siebie i materiał szybciej puszcza. Czasem też sama ekoskóra jest po prostu słabsza/krucha w danej partii i wychodzi to dopiero po kilku dniach użytkowania. Jaki był mniej więcej rozmiar haftu i czy torba w tym miejscu często się zgina?
S
SublimacjaLab 2026-02-22 11:16
To zwykle efekt tego, że ekoskóra „nie wybacza” gęstych wkłuć: zbyt mały krok ściegu, duże zagęszczenie (zwłaszcza satyna), za gruba igła albo mocno dociągnięta nitka robią linię perforacji i przy zginaniu torby zaczyna pękać dokładnie po dziurkach. Jaki miałaś mniej więcej rozmiar igły i ustawiony krok ściegu (długość) w tym hafcie?
M
Maja 2026-02-22 11:30
Na ekoskórze często wychodzi „perforacja”, bo igła robi gęste dziurki, a przy sztywniejszym materiale, za dużym zagęszczeniu ściegu albo mocnym naprężeniu podczas haftu te mikrouszkodzenia szybko łączą się w pęknięcia przy użytkowaniu. Jaką miałaś gęstość/szerokość satyny i jaką igłę (rozmiar/typ) oraz podkład dałaś pod haft?
W
Wojtek 2026-02-22 11:30
Miałem podobnie na ekoskórze i wygląda to trochę jak „linia perforacji” od zbyt gęstych wkłuć albo za dużej ilości ściegów w jednym miejscu, zwłaszcza przy satynie i wąskich konturach. Czasem dochodzi też kwestia igły (np. zbyt gruba/ostra) i naprężenia – przy zginaniu torby ekoskóra pracuje, a dziurki po igle zaczynają się łączyć i pęka wzdłuż ściegu. Dużo robi też stabilizacja od spodu i to, czy materiał był naciągnięty w tamborku, bo wtedy po zdjęciu potrafi „oddać” i osłabić linię wkłuć. Jaką gęstość ściegu i jaki rodzaj igły miałaś ustawione (i czy to była satyna czy wypełnienie)?
D
DobryPapier 2026-02-22 16:25
Miałem podobnie na ekoskórze i wygląda to dokładnie jak „przeszycie” materiału zbyt gęstym ściegiem – igła robi rząd dziurek, a potem przy zginaniu i tarciu ekoskóra zaczyna pękać wzdłuż tej perforacji. U mnie problem nasilał się, gdy haft był mocno „nabity” (duże wypełnienie) i szło to cienką/ostrą igłą, bo wtedy łatwiej przecina warstwę wierzchnią zamiast ją rozsuwać. Dużo daje też stabilizacja od spodu – bez niej ekoskóra pracuje pod stopką i wychodzi jeszcze więcej nakłuć w jednym miejscu. Jaką miałaś gęstość/rodzaj ściegu (satin czy wypełnienie) i jaką igłę użyłaś?
P
PraktykDTG 2026-03-04 11:55
To dość typowe przy ekoskórze: igła robi stałe nakłucia, a potem przy zginaniu i tarciu materiał pracuje i zaczyna pękać dokładnie po tej „perforacji”. Często dokłada się do tego zbyt gęsty haft (dużo wkłuć na małej długości), za duże naprężenie nici albo za gruba/nieodpowiednia igła, która bardziej rozpycha niż przebija. Pomaga też, gdy podkład dobrze stabilizuje i nie ciągnie ekoskóry w tamborku, bo wtedy ścieg nie „tnie” powierzchni przy każdym ruchu. Jaką miałaś igłę (np. skórzaną czy uniwersalną) i jak gęsty był ścieg/satyna w tym miejscu?