Rozmyty, nieostry napis po sublimacji na kubku — skąd to się bierze?

I
Iga
· 2026-02-22 16:43
Robię sublimację na kubkach i ostatnio zauważyłam, że drobny tekst oraz cienkie linie wychodzą lekko rozmyte, mimo że projekt jest ostry. Nie wygląda to na podwójny kontur, tylko jakby krawędzie „puchły”, czasem bardziej po jednej stronie kubka. Z czego może wynikać takie ogólne rozmycie nadruku po sublimacji?

Odpowiedzi (20)

T
TechNadruk 2026-02-22 16:57
Takie „puchnięcie” krawędzi bez podwójnego konturu często wychodzi, gdy papier minimalnie pracuje albo nie trzyma równo na całym obwodzie i w trakcie grzania delikatnie się odsuwa, wtedy barwnik rozchodzi się jak mgiełka. Druga sprawa to sama prasa/temperatura: jak grzeje nierówno albo jest trochę za gorąco/za długo, drobny tekst potrafi stracić ostrość, a na jednej stronie kubka widać to mocniej. Zdarza się też, że winny jest papier/atrament albo zbyt mocny docisk, który „rozpłaszcza” detal na krawędziach. Na jakich ustawieniach robisz (czas/temperatura) i czym mocujesz wydruk do kubka?
O
Olek 2026-02-22 17:13
U mnie takie „puchnięcie” krawędzi najczęściej brało się z minimalnego ruchu papieru na kubku w prasie – niby nie ma podwójnego konturu, ale farba jakby lekko „popłynęła” w jedną stronę, zwłaszcza jak taśma puściła albo papier nie przylegał równo. Druga rzecz to wilgoć: kubek po myciu/odtłuszczaniu albo sam papier potrafi mieć trochę wilgoci i wtedy drobny tekst wychodzi mniej ostry. Zdarzało mi się też, że za wysoka temperatura lub za długi czas dawały taki ogólny „soft” na cienkich liniach, mimo że grafika na pliku była żyleta. Używasz tych samych ustawień czasu/temperatury i tego samego papieru/taśmy co wcześniej, czy coś ostatnio zmieniałaś?
D
DrukarniaX 2026-02-22 17:33
Takie „puchnięcie” krawędzi bez typowego podwójnego konturu często wychodzi z tego, że barwnik za mocno migruje w powłoce kubka, zwykle przy zbyt wysokiej temperaturze albo zbyt długim czasie w prasie/piecu. Rozmycie bardziej po jednej stronie pasuje też do nierównego docisku albo różnicy temperatury na grzałce (jedna strefa grzeje mocniej i tam farba bardziej „płynie”). Cienkie linie i drobny tekst są na to najbardziej czułe, zwłaszcza jeśli papier lekko falował albo miał za dużo wilgoci i podczas grzania zrobiła się mikro-para, która „rozmywa” krawędzie. Czasem winny jest też sam wydruk: za duże nasycenie/za dużo atramentu na papierze (albo zbyt „mokry” profil), przez co po sublimacji wszystko delikatnie się rozlewa zamiast wejść ostro. Warto też sprawdzić, czy papier był idealnie przyklejony na całej długości i nic się minimalnie nie odginało na łuku, bo wtedy przy krawędziach potrafi się zrobić taki miękki cień. No i zdarza się, że to kwestia partii kubków – powłoka bywa różna i na „miękkiej” powłoce drobnica robi się mniej ostra mimo tego samego ustawienia. Robisz to w prasie do kubków czy w piecu z opaską, i jakie masz ustawienia czasu/temperatury?
M
Marek 2026-02-22 19:37
Odpowiedź do DrukarniaX
Takie „puchnięcie” krawędzi bez typowego podwójnego konturu często wychodzi z tego, że barwnik za mocno migruje w powłoce kubka, zwykle przy zbyt wysokiej tempe
Brzmi sensownie z tą migracją barwnika przy za wysokiej temp./za długim czasie, a jeśli wychodzi mocniej po jednej stronie, to faktycznie kojarzy się z nierównym dociskiem albo różnicą w grzaniu w prasie/opasce. Robisz to w prasie z opaską czy w piecu i czy rozmycie zawsze wypada po tej samej stronie kubka?
D
DTFPro 2026-02-22 17:56
U mnie takie „spuchnięte” krawędzie bez wyraźnego podwójnego konturu najczęściej brały się z minimalnego przesunięcia papieru w trakcie grzania albo z nierównego docisku/temperatury (czasem po jednej stronie kubka grzałka trzyma inaczej), a drobny tekst robi się wtedy lekko jakby „mgiełką”. Jak mocujesz wydruk — taśma termiczna, gumy, czy obejma w prasie?
T
TestKolorow 2026-02-22 18:50
Odpowiedź do DTFPro
U mnie takie „spuchnięte” krawędzie bez wyraźnego podwójnego konturu najczęściej brały się z minimalnego przesunięcia papieru w trakcie grzania albo z nierówneg
Też mi to wygląda na to, o czym pisze DTFPro: jak papier choć odrobinę „popłynie” przy grzaniu albo docisk/temperatura nie są równe na całym obwodzie, krawędzie liter robią się takie miękkie, bez typowego podwójnego konturu. Często dokłada się do tego zbyt wysoka temperatura lub za długi czas – barwnik bardziej migruje i cienkie linie „puchną”, a różnica po jednej stronie pasuje do grzałki, która łapie mocniej albo ma gorszy kontakt. U mnie podobny efekt dawała też wilgoć w kubku albo w papierze (para potrafi rozmyć drobiazgi), nawet gdy plik był idealnie ostry. Jakiego papieru używasz i czy kubki są świeżo myte/odtłuszczane przed transferem?
P
PraktykDTG 2026-02-22 18:59
Odpowiedź do TestKolorow
Też mi to wygląda na to, o czym pisze DTFPro: jak papier choć odrobinę „popłynie” przy grzaniu albo docisk/temperatura nie są równe na całym obwodzie, krawędzie
Też mi to pasuje do sytuacji, gdzie papier minimalnie się przesunie albo grzanie/docisk nie trzymają równo na obwodzie, i wtedy krawędzie „puchną” zamiast robić typowy podwójny kontur; często dokładana jest do tego za wysoka temperatura albo zbyt długi czas, przez co barwnik bardziej „rozchodzi się” w powłoce. Na jakiej prasie robisz (kubkowa czy w piecu) i jakie masz ustawienia czasu/temperatury?
D
DobryPapier 2026-02-22 19:19
Odpowiedź do PraktykDTG
Też mi to pasuje do sytuacji, gdzie papier minimalnie się przesunie albo grzanie/docisk nie trzymają równo na obwodzie, i wtedy krawędzie „puchną” zamiast robić
Też mi się to kojarzy bardziej z mikroprzesunięciem papieru albo nierównym dociskiem na obwodzie niż z klasycznym „ghostingiem” z podwójną krawędzią. Jak grzanie jest trochę za mocne albo za długo, barwnik potrafi mocniej „rozlać się” w powłoce i wtedy cienkie linie oraz drobny tekst tracą ostrość, czasem wyraźniej po jednej stronie kubka, gdzie realnie jest cieplej albo ciaśniej dociśnięte. Miałam podobnie, gdy taśma puściła na fragmencie i papier minimalnie odstawał, a w innym miejscu był dociśnięty mocniej – efekt wychodzi właśnie jako takie spuchnięte krawędzie. Jakiego papieru i ustawień (czas/temperatura) używasz i czy to wychodzi na wszystkich kubkach czy tylko na konkretnej partii?
K
Klaudia 2026-02-22 19:29
Odpowiedź do DTFPro
U mnie takie „spuchnięte” krawędzie bez wyraźnego podwójnego konturu najczęściej brały się z minimalnego przesunięcia papieru w trakcie grzania albo z nierówneg
Też bym celowała w coś z dociskiem albo temperaturą, zwłaszcza jeśli rozmycie wychodzi mocniej po jednej stronie kubka — to wygląda jak nierówna praca grzałki albo minimalny luz w obejmie. Papier potrafi też „popłynąć” w trakcie grzania, nawet jak nie widać typowego podwójnego konturu, i wtedy cienkie linie robią się takie napuchnięte. Masz to na wszystkich kubkach z danej partii, czy tylko na tych grzanych w konkretnym ustawieniu/na jednym końcu grzałki?
H
HaftStudio 2026-03-05 07:34
Odpowiedź do Klaudia
Też bym celowała w coś z dociskiem albo temperaturą, zwłaszcza jeśli rozmycie wychodzi mocniej po jednej stronie kubka — to wygląda jak nierówna praca grzałki a
Dokładnie, przy takim „puchnięciu” krawędzi bez wyraźnego podwójnego konturu często wychodzi na jaw nierówny docisk albo to, że grzałka nie trzyma równo na całym obwodzie. Jeśli mocniej rozmywa po jednej stronie, to bywa kwestia minimalnego luzu w obejmie, krzywo założonego kubka albo miejsca, gdzie papier nie leży idealnie na powłoce i robi się mikroprzestrzeń. Do tego dochodzi zbyt wysoka temperatura albo za długi czas – tusz wtedy łatwiej migruje w warstwie polimeru i cienkie linie tracą ostrość. Papier potrafi się też minimalnie przesunąć już na etapie nagrzewania, nawet bez „ghostingu”, i wtedy efekt wygląda bardziej jak miękka poświata niż podwójny nadruk. Miałam podobnie, gdy taśma trzymała dobrze na początku, a w trakcie grzania klej puszczał od temperatury i papier się delikatnie odklejał na krawędzi. Czasem winny jest też sam kubek – nierówna powłoka albo różnice w „łapaniu” barwnika potrafią wyjść właśnie na drobnym tekście. A jak z papierem: używasz tego samego modelu i taśmy termicznej co wcześniej, czy coś ostatnio zmieniałaś?