Nie mogę dodać zdjęcia do posta na Forum Globator — czy jest jakiś limit?

H
Hubert
· 2026-02-22 19:17
Próbuję dodać zdjęcie do posta w przeglądarce i za każdym razem kończy się to błędem przy wysyłaniu. Dzieje się to na etapie po kliknięciu „Wyślij”, a post pojawia się bez załącznika. Testowałem dwa różne pliki (około 1,8 MB i 2,3 MB) i za każdym razem efekt jest ten sam. Sprawdzałem też na telefonie i na komputerze, bez zmian. Czy na Forum Globator obowiązuje jakiś limit rozmiaru/formatu zdjęć albo czy to chwilowy problem z dodawaniem załączników?

Odpowiedzi (13)

O
Ola 2026-02-23 10:29
Też miałem kiedyś podobnie i często winny jest limit po stronie forum albo coś po drodze (np. błąd przy przetwarzaniu miniatury), więc same „2 MB” nie zawsze przechodzą. Sprawdzałeś, czy to na pewno JPG/PNG i czy plik nie ma jakichś „dziwnych” znaków w nazwie albo bardzo dużych wymiarów (np. prosto z aparatu)? U mnie czasem pomagało zapisanie zdjęcia jeszcze raz jako zwykły JPG i wrzucenie pliku z prostą nazwą. Jaką dokładnie treść błędu pokazuje po kliknięciu „Wyślij”?
F
FarbaSpec 2026-02-26 21:56
U mnie to wygląda jakby coś ucinało upload po stronie forum albo przeglądarki, bo skoro post się wysyła, a załącznik znika, to raczej nie jest problem z samą treścią posta. Te 1,8–2,3 MB nie brzmią jakoś ekstremalnie, ale czasem limit jest niższy albo dotyczy konkretnego formatu (np. HEIC z telefonu) i wtedy wysyłka “przechodzi”, tylko plik jest odrzucany. Sprawdzałeś, czy te zdjęcia są na pewno JPG/PNG i czy nie mają jakiegoś nietypowego rozszerzenia mimo że się otwierają normalnie? Wyskakuje Ci jakiś konkretny komunikat błędu przy „Wyślij”, czy tylko ogólny błąd wysyłania?
Z
Znakowanie24 2026-03-07 13:31
Limity zwykle są, ale przy plikach rzędu 1,8–2,3 MB raczej nie powinno to od razu wywalać, więc bardziej wygląda to na chwilowy błąd po stronie forum albo problem z konkretnym formatem/rozszerzeniem. Jakie dokładnie rozszerzenie mają te zdjęcia (JPG/PNG/HEIC) i jaki komunikat błędu się pojawia?