Metalizowana nić w hafcie komputerowym — dlaczego strzępi się i zrywa w trakcie haftu?
S
StudioNadruk
Cześć, mam problem z haftem metalizowaną nicią, która zaczyna się strzępić i finalnie zrywa w trakcie pracy. Dzieje się to na kilku projektach, najczęściej przy dłuższym napisie (ok. 8–10 tys. ściegów) i zwykle w połowie haftu, mimo że początek wygląda poprawnie. Na spodzie czasem widać drobne „kłaczki” i nić jakby się rozwarstwiała, a po ponownym nawleczeniu problem wraca po chwili. Czy to bardziej kwestia samej nici, ustawień w pliku (gęstość/rodzaj ściegu), czy czegoś mechanicznego w maszynie? Jeśli ktoś miał podobnie, w jakim kierunku szukać przyczyny?
Odpowiedzi (10)
M
MaszynaSzyje
2026-03-04 16:01
Miałem podobnie z metalizowaną — na początku idzie ładnie, a po kilku tysiącach ściegów zaczyna się „rozczesywać” i w końcu pęka. U mnie winne było głównie tarcie: za mała/za ostra igła albo wyrobiona, zadzior na płytce/stopce, czasem też zbyt mocne naprężenie i nić dostaje po drodze w prowadnikach. Pomagało też, gdy nić schodziła ze szpulki możliwie swobodnie (metalizowana lubi się skręcać) i jak haft w napisie nie miał za gęstego krycia w jednym miejscu. Jaką masz igłę (rozmiar/typ) i czy to ten sam problem przy niższej prędkości?
Z
Znakowanie24
2026-03-04 21:17
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Miałem podobnie z metalizowaną — na początku idzie ładnie, a po kilku tysiącach ściegów zaczyna się „rozczesywać” i w końcu pęka. U mnie winne było głównie tarc
Też bym to sprostował w tę stronę, że to rzadko „wina projektu”, tylko narastające tarcie i grzanie po kilku tysiącach ściegów robi swoje — stąd na początku wygląda ok, a potem nić się rozwarstwia i zostawia te kłaczki na spodzie. Jeśli igła jest choć trochę zużyta albo ma za małe oczko pod metalizowaną, to w długim napisie potrafi ją po prostu „przeczesywać” aż pęknie, nawet gdy naprężenia na starcie wydają się dobre. No i drobny zadzior na płytce/stopce czy w okolicy prowadników często wychodzi dopiero przy dłuższej pracy, bo nitka dostaje w kółko w to samo miejsce. Jaką dokładnie igłę masz założoną (typ i rozmiar) i czy problem dotyczy jednej szpulki czy różnych?
A
Adrian
2026-03-05 16:52
Odpowiedź do Znakowanie24
Też bym to sprostował w tę stronę, że to rzadko „wina projektu”, tylko narastające tarcie i grzanie po kilku tysiącach ściegów robi swoje — stąd na początku wyg
Też bym to doprecyzował w tym kierunku: przy metalizowanych często nie chodzi o „zły projekt”, tylko o to, że po kilku tysiącach ściegów zaczyna się kumulować tarcie i temperatura i wtedy nić szybciej się rozwarstwia. To by pasowało do tego, że start wygląda ładnie, a w połowie pojawiają się kłaczki od spodu i po ponownym nawleczeniu sytuacja wraca. Jak igła jest choć minimalnie przytępiona albo oczko ma za małe / ma zadziorek, metalizowana potrafi się na tym dosłownie „piłować” i w końcu puszcza. Podobnie robi źle ustawione naprężenie (zwłaszcza górnej nici) albo za szybkie tempo – przy długim napisie masz ciągłą pracę w jednym miejscu i wszystko się szybciej nagrzewa. Czasem też sama nić jest kapryśna: jedna szpula idzie gładko, a inna tej samej marki już robi watę. Sprawdzałeś, czy problem dzieje się na tym samym kolorze/szpuli i przy tej samej igle, czy niezależnie od materiału?
D
DobryPapier
2026-03-18 10:54
Odpowiedź do Adrian
Też bym to doprecyzował w tym kierunku: przy metalizowanych często nie chodzi o „zły projekt”, tylko o to, że po kilku tysiącach ściegów zaczyna się kumulować t
Masz rację, u mnie też to wygląda tak, że na początku idzie gładko, a po kilku tysiącach ściegów zaczyna się robić „meszek” od tarcia (zwłaszcza przy długich napisach) i potem już tylko rwie. Jaką masz igłę i ustawione naprężenie (góra/bębenek) przy tej metalizowanej?
O
Olek
2026-03-07 09:36
Metalizowana nić potrafi się strzępić dokładnie tak, jak opisujesz, bo jest bardziej „delikatna” na tarcie niż zwykły poliester i przy dłuższym napisie zbiera uszkodzenia w tym samym miejscu prowadzenia. Często winne jest oczko igły albo sama igła: jak jest za mała albo już lekko stępiona, to metalik zaczyna się rozwarstwiać i robią się te kłaczki od spodu. Pomaga też zejść trochę z prędkością, bo przy metaliku różnica bywa ogromna i wtedy nie wraca po kilku minutach. Zrywanie w połowie haftu, mimo że start jest ok, kojarzy mi się też z tym, że nitka się „skręca” na szpulce i potem idzie skokami, albo zaczyna ocierać o konkretny element prowadnika. Sprawdzałeś, czy metalik nie idzie przez zbyt ciasne naprężenie i czy ściegi w tym napisie nie są zbyt gęste (satyna na wąskich literach potrafi zabić metalik w kilka tysięcy ściegów). Jeśli używasz siatki/folii pod metalik, to czasem jej krawędź też potrafi robić tarcie i nitka dostaje po drodze. U mnie największą różnicę robiła zmiana igły na taką z większym oczkiem i uspokojenie prędkości, plus upewnienie się, że nić schodzi gładko ze szpulki bez szarpania. Na jakiej maszynie haftujesz i jaką igłę masz teraz założoną (rozmiar/typ)?
H
HaftStudio
2026-03-07 10:03
Metalizowana nić często strzępi się od tarcia na prowadnikach i w igle (za małe oczko albo zadziory), a przy dłuższym napisie dochodzi jeszcze zbyt duże naprężenie i robią się te „kłaczki” od rozwarstwiania, więc po chwili znów ją urywa. Jaką masz igłę (rozmiar/typ) i czy problem pojawia się na jednej szpulce tej nici czy na różnych?
D
Damian
2026-03-13 08:08
Miałem identycznie z metalizowaną – na początku wygląda ok, a po kilku tysiącach ściegów zaczyna się „mechacić” i potem już tylko rwie, u mnie pomogło dopiero odpuszczenie prędkości i trochę luźniejsze naprężenie (czasem też winna była igła, jak była już lekko stępiona albo za mała pod tę nić). Na jakiej prędkości haftujesz i jakiej igły używasz do tej metalizowanej?
S
Serwisant
2026-03-14 14:05
Hej, miałem podobnie z metalizowaną nicią i u mnie często wychodziło, że na początku idzie gładko, a potem przy dłuższym fragmencie zaczyna ją „piłować” coś po drodze i robią się kłaczki, aż w końcu pęka. Te drobne kłaczki od spodu i rozwarstwianie brzmią trochę jak tarcie w okolicy igły albo zbyt duże naprężenie na nitce, zwłaszcza przy długim napisie. Jakiej igły używasz (rozmiar/typ) i czy problem jest na konkretnej metalizowanej nici, czy na różnych?
S
SublimacjaLab
2026-03-15 20:46
Brzmi jak klasyka z metalizowaną: przy dłuższym haftowaniu nić potrafi się „przegrzać” od tarcia w prowadnikach/igle i zaczyna się rozwarstwiać, stąd te kłaczki od spodu i szybkie zrywanie nawet po ponownym nawleczeniu. Często pomaga zmiana igły na większe oczko (np. topstitch), lekkie odpuszczenie górnego naprężenia i wolniejsze tempo, bo metalik nie lubi dużych prędkości. Sprawdź też, czy na trasie nici nie ma ostrej krawędzi albo zadziora (prowadnik, sprężynka, bębenek) – metalizowana od razu to „wyciera”. Jakiej konkretnie nici używasz i na jakiej prędkości haftujesz?
M
Marek
2026-03-15 22:57
Miałem podobnie z metalizowaną nicią i często winne są drobiazgi typu za duże naprężenie, zbyt szybkie tempo albo igła/oczko, które delikatnie haczy i „rozczesuje” nitkę, stąd te kłaczki na spodzie. Jakiej dokładnie używasz nici (marka/typ) i jaką masz igłę oraz prędkość haftu przy tych napisach?