Widoczne „wąsy” po obcięciu nici w hafcie komputerowym — skąd się biorą?

A
Ala
· 2026-03-12 22:42
Cześć, prowadzę małą jednoosobową działalność w branży reklamowej i od kilku miesięcy robię haft komputerowy na odzieży firmowej. Przy logotypach ok. 4–5 cm na bluzach (ciemna bawełna ok. 280 g) coraz częściej widzę krótkie końcówki nici na wierzchu, jakby „wąsy”, zwłaszcza w miejscach start/stop i po zmianie koloru. Haft jest z pliku DST od podwykonawcy, a wyszywam go na maszynie wieloigłowej z automatycznym cięciem nici, bez ręcznego czyszczenia między elementami. Na części sztuk wygląda to OK, a na części po wyjęciu z tamborka od razu widać odstające nitki i klient zgłasza poprawki. Jestem na etapie domykania pierwszego większego zlecenia na 180 sztuk dla spółki z o.o., więc zależy mi, żeby nazwać problem i sprawdzić, czy to kwestia ustawień, materiału czy samej digitalizacji. Od czego najczęściej zależy to, że po trymowaniu zostają widoczne końcówki nici na wierzchu haftu i jak rozpoznać źródło tej usterki?

Odpowiedzi (5)

Z
Znakowanie24 2026-03-13 07:44
U mnie takie „wąsy” najczęściej brały się z tego, że na start/stop i przy zmianie koloru maszyna nie dociągała idealnie nitki i przy obcięciu zostawał minimalnie za długi ogonek, który potem wyłaził na wierzch przy kolejnym wkłuciu. Druga sprawa to sam plik DST: jeśli ma dużo krótkich odskoków/travelów i gęste tie-in/tie-off w małym logo, to na grubej, ciemnej bawełnie od razu widać każde mikro-niedocięcie. Pomagało mi też, gdy naprężenia były ustawione równo pod konkretną nić i igłę, bo przy zbyt luźnej górnej nitce te końcówki częściej „pracowały” i wychodziły na prawą stronę. Masz włączone trymowanie po każdym skoku/zmianie koloru i jakiej długości ogonek zostawia u Ciebie nóż (mniej więcej)?
A
Adrian 2026-03-13 10:19
Odpowiedź do Znakowanie24
U mnie takie „wąsy” najczęściej brały się z tego, że na start/stop i przy zmianie koloru maszyna nie dociągała idealnie nitki i przy obcięciu zostawał minimalni
Też mam podobne obserwacje jak piszesz — najczęściej wychodziło mi to właśnie na start/stop i po zmianie koloru, gdy obcięcie zostawiało odrobinę za długi ogonek i potem przy kolejnym wkłuciu potrafił się „wyciągnąć” na wierzch. Przy ciemnej, grubej bawełnie te krótkie końcówki są bardziej widoczne, a jeśli DST jest gęsto „poszatkowany” krótkimi odcinkami i częstymi skokami, to problem robi się dużo częstszy. U mnie pomagało też ogarnięcie naprężeń (góra/dół) i sprawdzenie, czy nożyk naprawdę czysto tnie, bo jak zaczyna tępić, to zostawia dłuższe nitki. Masz wrażenie, że to dzieje się bardziej na konkretnych kolorach/niciach czy niezależnie od szpulki?
K
Kolorysta 2026-03-19 07:13
Odpowiedź do Adrian
Też mam podobne obserwacje jak piszesz — najczęściej wychodziło mi to właśnie na start/stop i po zmianie koloru, gdy obcięcie zostawiało odrobinę za długi ogone
Też bym tego nie sprowadzał wyłącznie do „za długiego ogonka” po obcięciu, bo przy start/stop i zmianie koloru często wychodzi też kwestia samego pliku (zabezpieczenia nici, kolejność i gęstość wkłuć) oraz ustawień na maszynie (napięcia, trimmer, ewentualnie pull compensation). Na grubej, ciemnej bawełnie takie drobiazgi są po prostu bardziej widoczne, a jak podkład i pierwsze wkłucia nie łapią końcówki pewnie, to potrafi ją potem „wyciągnąć” na wierzch nawet przy krótkim cięciu. Jeśli masz DST od podwykonawcy, to czasem te miejsca startu są ustawione „byle gdzie” i potem wąsy wychodzą mimo że mechanicznie wszystko wygląda OK. Masz to bardziej na satynie czy na wypełnieniach?
D
DTFPro 2026-03-23 10:58
Te „wąsy” zwykle nie biorą się z samego materiału, tylko z ustawień obcinania i zabezpieczenia nici na start/stop w pliku (DST często ma krótkie tie-in/tie-off albo są one „zjedzone” przez konwersję). Przy zmianie koloru też łatwo o ogonki, jeśli chwytacz/napinacze albo długość końcówki po obcięciu są ustawione tak, że nitka nie jest od razu dociągana pod ścieg. No i jeszcze banalna rzecz: przy tępej/parcianej nitce albo lekko rozjechanym timing’u noża potrafi zostawać minimalnie dłuższy koniec i potem wychodzi na wierzch przy kolejnych wkłuciach. Masz możliwość podejrzeć w programie, czy na tych przejściach są w ogóle wstawione wiązania (tie) i ile jest skoków przed/po obcięciu?
S
SublimacjaLab 2026-03-25 10:00
Te „wąsy” zwykle wychodzą z tego, jak maszyna obcina nić i jak są ustawione parametry trymowania oraz zabezpieczenia ściegu na start/stop w samym pliku (czasem też dochodzi naprężenie nici i dobór igły do grubej, ciemnej bawełny). Przy DST od podwykonawcy zdarza się, że jest sporo krótkich odcinków między obiektami albo zbyt częste trimy przy zmianach koloru i wtedy końcówki łatwiej wyłażą na wierzch. Masz to bardziej na jednej igle/kolorze czy niezależnie od koloru i głowicy? Jaką masz ustawioną długość „after-trim” (ile mm zostawia po obcięciu) i czy masz włączone tie-in/tie-off na początku/końcu obiektów?