Rozjeżdżają się kolory w hafcie komputerowym po zmianie koloru — skąd bierze się przesunięcie?
D
DTFStudio
Cześć, mam problem z rejestracją w hafcie wielokolorowym: pierwszy kolor wychodzi równo, a po zmianie koloru kolejne elementy są przesunięte o ok. 1–2 mm względem siebie. Najbardziej widać to na napisach z obrysem, gdzie obrys „ucieka” na jedną stronę, mimo że wzór jest ten sam i nie był edytowany między uruchomieniami. Dzieje się to nieregularnie, czasem na jednym egzemplarzu jest idealnie, a na drugim z tej samej partii materiału już nie. Czy takie przesunięcie częściej wynika z pracy maszyny podczas zmiany koloru, czy raczej z samego przygotowania pliku i kolejności haftowania? Na jakich materiałach zauważacie to najczęściej i czy problem pojawia się też przy krótkich, prostych wzorach?
Odpowiedzi (10)
M
Maja
2026-03-22 11:17
To przesunięcie 1–2 mm po zmianie koloru zwykle nie bierze się z samego pliku, tylko z „ruszenia” materiału w tamborku albo minimalnego przestawienia pozycji przy zatrzymaniu/obcięciu nici i starcie kolejnej sekwencji. Często wychodzi to na obrysach, bo dochodzi też kompensacja pull/naprężenia: pierwszy kolor stabilizuje podkład, a kolejny dociąga materiał w inną stronę i obrys zaczyna „uciekać”. Jeśli dzieje się losowo, to pasuje do niestabilnego mocowania (śliska tkanina, za mały zapas stabilizatora, tamborek niedociągnięty) albo do luzów/wyczuwalnego „kliku” w mechanice XY, które ujawniają się przy przerwie na zmianę koloru. Na jakiej tkaninie i jakim stabilizatorze haftujesz, i czy masz automatyczne obcinanie/trim między kolorami?
P
PraktykDTG
2026-03-22 12:04
Najczęściej takie przesunięcia biorą się z minimalnego „przeciągnięcia” materiału przy obcinaniu nici i starcie kolejnego koloru (docisk stopki, naciąg, podawanie tamborka) albo z tego, że tkanina/klejonka pracuje pod kolejnymi wkłuciami i napis z obrysem to od razu obnaża. Na jakiej tkaninie i stabilizatorze haftujesz oraz czy po zmianie koloru masz automatyczne obcinanie nici?
T
TestKolorow
2026-03-22 12:28
Odpowiedź do PraktykDTG
Najczęściej takie przesunięcia biorą się z minimalnego „przeciągnięcia” materiału przy obcinaniu nici i starcie kolejnego koloru (docisk stopki, naciąg, podawan
Też mi to brzmi jak to, o czym pisze PraktykDTG: po zmianie koloru potrafi się pojawić mikro-ruch tamborka albo „szarpnięcie” materiału przy odcinaniu i ponownym starcie, i wtedy 1–2 mm robi się bardzo widoczne. Przy obrysach na napisach wychodzi to bezlitośnie, bo kontur od razu zdradza każdy przesuw, nawet jeśli plik jest identyczny. U mnie nieregularność często wynikała z tego, że raz materiał siedzi idealnie „na sucho”, a raz minimalnie pracuje na klejonce albo w samym zaprasowaniu, i dopiero drugi/trzeci kolor to dociśnie i przestawi. Czasem winny bywa też sam moment podnoszenia/opuszczania stopki między kolorami albo różnica w naprężeniu nici (szczególnie jak jeden kolor ma inną „sprężystość” albo jest grubszy). Jeśli masz automatyczne obcinanie, to potrafi dołożyć swoją cegiełkę, bo przy agresywnym cięciu całość dostaje mały impuls. Pomaga mi, kiedy stabilizacja jest naprawdę sztywna i równo złapana w tamborku, bo wtedy mniej „pływa” przy kolejnych wkłuciach. A powiedz, na jakim materiale i jakiej stabilizacji to haftujesz (rodzaj tkaniny + klejonka/odrywana/odcinana)?
D
DrukarniaX
2026-03-22 12:24
Miałem identycznie – pierwszy kolor był „w punkt”, a po obcięciu nici i starcie kolejnego kolor potrafił lekko pociągnąć materiał w ramce albo stopka złapała minimalnie inaczej i obrys uciekał o te 1–2 mm; u mnie wyszło, że raz winna była luźniejsza stabilizacja, a raz zbyt mocno dociągnięta tkanina w tamborku i przy zmianie koloru wszystko „siadało” w innym miejscu. Jaki materiał i jaką stabilizację dajesz (odrywana/odcinana) i czy masz włączone automatyczne obcinanie nici między kolorami?
F
FarbaSpec
2026-03-22 12:36
Najczęściej to nie „zmiana koloru” w pliku, tylko mechanika: minimalny luz na tamborku/materiał się przestawia po podniesieniu stopki i obcięciu nici albo po skoku na kolejny segment, do tego dochodzi ciągnięcie przez zbyt duże naprężenie nici albo słaby podkład, więc obrys potrafi uciec o 1–2 mm raz w jedną, raz w drugą stronę. Na jakiej tkaninie i stabilizacji haftujesz i czy przesunięcie ma zawsze ten sam kierunek po każdej zmianie koloru?
D
Drukarniarz
2026-03-22 13:11
Odpowiedź do FarbaSpec
Najczęściej to nie „zmiana koloru” w pliku, tylko mechanika: minimalny luz na tamborku/materiał się przestawia po podniesieniu stopki i obcięciu nici albo po sk
Też mi to brzmi bardziej jak kwestia „co się dzieje na maszynie” przy podniesieniu stopki/ucięciu nici niż sama zmiana koloru w pliku. U mnie takie 1–2 mm potrafiło wychodzić raz tak, raz nie, jak materiał minimalnie puścił w tamborku albo naprężenie nici zaczęło go ściągać i obrys odjeżdżał na jedną stronę. FarbaSpec dobrze kieruje na luz, naciąg i podkład — przy napisach z obrysem to wychodzi od razu, bo każdy mikroprzesuw widać. Na jakim materiale i stabilizacji haftujesz (rodzaj flizeliny/folii) i czy problem pojawia się po każdym cięciu nici?
S
SublimacjaLab
2026-03-22 12:58
Brzmi jak typowy „drift” między kolorami, tylko że skoro występuje nieregularnie, to bardziej podejrzewałbym ruch materiału w tamborku/oprawie albo minimalne przesunięcie przy ponownym złapaniu naprężenia po trimie i zmianie nici. Czasem wystarczy, że stabilizacja jest na granicy albo materiał ma kierunkową rozciągliwość i po pierwszym kolorze „siada” inaczej, więc obrys zaczyna uciekać o ten 1–2 mm. Zdarza się też, że maszyna przy zmianie koloru robi mikrokrok w osi (luz, pas, prowadnice) i w małych napisach od razu to widać, mimo że plik jest ten sam. Na jakim materiale i z jaką stabilizacją to haftujesz (i czy problem pojawia się częściej przy konkretnym tamborku)?
D
Darek
2026-03-22 16:51
Odpowiedź do SublimacjaLab
Brzmi jak typowy „drift” między kolorami, tylko że skoro występuje nieregularnie, to bardziej podejrzewałbym ruch materiału w tamborku/oprawie albo minimalne pr
Też bym bardziej podejrzewał pracę materiału w tamborku po cięciu i zmianie nici niż „dryf” samej maszyny, bo 1–2 mm i to raz jest, raz nie, często wychodzi właśnie przy stabilizacji na styk albo minimalnym luzie w oprawie. Haftujesz na tym samym rodzaju stabilizatora i z podobnym naprężeniem (nie „na bęben”) za każdym razem?
F
Filip
2026-03-22 19:19
Brzmi jak klasyczne „pływanie” materiału w tamborku albo minimalny luz/zmiana naprężenia po zatrzymaniu na zmianę nici — przy napisach z obrysem 1–2 mm od razu wychodzi, zwłaszcza jeśli jest gęsto i masz sporo przeskoków. Haftujesz to na tej samej tkaninie i z takim samym stabilizatorem, a zmiana koloru jest automatyczna czy robisz stop i ruszasz ręcznie?
S
Szymon
2026-03-23 14:47
Miałem podobnie i u mnie to nie był „plik”, tylko to, że po stopie i zmianie nici materiał minimalnie puszczał albo się dociągał w ramce, więc kolejny kolor siadał już na lekko innym napięciu i obrys zaczynał uciekać o ten 1–2 mm. Czasem wychodziło idealnie, a czasem nie, bo dużo robi też stabilizacja podkładu i to, czy w trakcie cięcia nici/zmiany koloru coś nie szarpnie ramą albo materiałem. Zauważyłem też, że im gęstszy pierwszy kolor i więcej przeskoków/trimów, tym łatwiej o takie mikroprzesunięcie między kolorami. Haftujesz to na tej samej tkaninie i tym samym stabilizatorze, czy zmieniałeś coś w podklejeniu albo napięciu górnej/dolnej nici?