Papier sublimacyjny przykleja się do kubka i zostawia matowy nalot — skąd to się bierze?
A
Ala
Cześć, robię sublimację na kubkach i od pewnego czasu zdarza mi się, że po wyjęciu z prasy papier transferowy miejscami „przywiera” do powierzchni. Po odklejeniu zostaje matowy, lekko szarawy nalot albo jakby włókna papieru na białych polach, których nie da się łatwo usunąć bez ryzyka uszkodzenia nadruku. Najczęściej problem pojawia się przy jasnych tłach i w okolicy krawędzi grafiki, ale nie na każdym kubku z tej samej serii. Nadruk wygląda poprawnie kolorystycznie, tylko ta powierzchnia w miejscach przyklejenia traci połysk i wygląda jak zabrudzona. Czy to bardziej kwestia papieru/atramentu, czy reakcji powłoki kubka na grzanie? Czy występuje to częściej przy konkretnych kubkach (powłoka) albo przy określonych ustawieniach prasy?
Odpowiedzi (6)
O
Olek
2026-04-01 09:12
Brzmi jak efekt zbyt wysokiej temperatury albo za długiego czasu (czasem też za dużego docisku) – papier wtedy lekko się „przypieka” do polimeru i zostawia taki matowy, szarawy ślad/włókna, najczęściej właśnie na jasnych polach i przy krawędziach grafiki, gdzie zbiera się więcej ciepła. Na jakim papierze robisz i jakie masz ustawienia prasy (temperatura/czas/docisk)?
Z
Znakowanie24
2026-04-01 09:12
Odpowiedź do Olek
Brzmi jak efekt zbyt wysokiej temperatury albo za długiego czasu (czasem też za dużego docisku) – papier wtedy lekko się „przypieka” do polimeru i zostawia taki
Też mi to pasuje do przegrzania/przetrzymania albo za mocnego docisku, bo wtedy papier potrafi się „przytopić” i zostawia ten mat na jasnych polach przy krawędziach. Jakie masz ustawienia temperatury/czasu i czy ostatnio zmieniałeś papier albo kubki (partię/powłokę)?
D
Damian
2026-04-01 10:25
Odpowiedź do Znakowanie24
Też mi to pasuje do przegrzania/przetrzymania albo za mocnego docisku, bo wtedy papier potrafi się „przytopić” i zostawia ten mat na jasnych polach przy krawędz
U mnie identycznie to wyglądało, gdy prasa trochę „dobijała” i kubek dostawał za dużo ciepła na końcówce cyklu — papier w tych miejscach jakby się lekko przypiekał do powłoki i po zdjęciu zostawał mat na jasnych polach przy krawędziach grafiki. Najbardziej wychodziło to na nowych partiach kubków, gdzie powłoka była minimalnie inna i trzymała papier mocniej, mimo że sam nadruk wyglądał ok. Pomogło mi zejście odrobinę z docisku i skrócenie czasu o parę sekund, bo różnica była zaskakująco duża. Masz wrażenie, że problem nasilił się po zmianie partii kubków albo papieru?
F
Filip
2026-04-01 15:06
Brzmi jak za dużo ciepła/czasu albo zbyt wysoka wilgotność papieru/kubka, przez co warstwa z papieru zaczyna się „przyklejać” do powłoki i zostawia ten matowy, szarawy osad (często wychodzi przy jasnych polach i na krawędziach, gdzie najłatwiej o lokalne przegrzanie lub gorszy docisk). Jakie masz ustawienia prasy (temperatura/czas) i czy papier był świeżo wyjęty z paczki czy leżał otwarty w pracowni?
D
Darek
2026-04-01 16:36
Brzmi jak sytuacja, gdy papier zaczyna się „przypiekać” do powłoki – zwykle przez za dużo temperatury albo za długi czas, a przy jasnych tłach i na krawędziach grafiki widać to najbardziej, bo tam jest mniej „atramentu w masie” i łatwiej łapie nalot. Czasem dokłada się też wilgoć w papierze/kubku albo za mocny docisk, wtedy klej/warstwa papieru potrafi się miejscami odkleić i zostają te matowe, szarawe ślady jak włókna. Zdarza się też, że problem wychodzi przy partii papieru z inną powłoką albo gdy kubki mają bardziej „miękką” powłokę i szybciej reagują na przegrzanie. Na jakich ustawieniach pracujesz (temperatura/czas i docisk) i czy to zaczęło się po zmianie papieru albo kubków?
I
Iwona
2026-04-01 17:05
Miałem podobne objawy, gdy papier za bardzo „łapał” się lakieru kubka przez kombinację temperatury/czasu i wilgoci w papierze albo w samym kubku, czasem też przy słabszej powłoce (szczególnie w jasnych polach i przy krawędziach grafiki, gdzie nacisk bywa inny). Zdarzało się też, że winny był papier z innej partii albo atrament, który zostawiał więcej „lepkości” przy przegrzaniu. Napisz proszę, na jakich ustawieniach prasujesz (temp/czas) i czy papier jest typowo sublimacyjny czy zwykły/laserowy?