Nierówne nasycenie po obwodzie kubka po sublimacji – jedna strona wychodzi ciemniejsza

M
Mirek_71
· 2026-04-05 18:05
Robię sublimację na kubkach (ten sam papier, tusz i ustawienia prasy), a co kilka sztuk nadruk wychodzi wyraźnie nierówny: z jednej strony kolory są mocno nasycone, a po drugiej jakby „przygaszone”, mimo że grafika jest jednolita. Nie ma ghostingu ani matowych nalotów, tylko różnica w intensywności dookoła kubka. Z czego to może wynikać?

Odpowiedzi (10)

K
Krzys 2026-04-05 18:22
Najczęściej to nie „papier/tusz”, tylko różnica w docisku albo temperaturze na obwodzie: kubek bywa minimalnie krzywy, opaska/taśma łapie nierówno albo grzałka w prasie ma cieplejszą stronę, więc jedna część dłużej dostaje energię i wychodzi ciemniej. Wychodzi ci zawsze ciemniejsza ta sama strona względem prasy (np. od zawiasu), czy losowo zależnie od kubka?
M
MaszynaSzyje 2026-04-06 10:28
Odpowiedź do Krzys
Najczęściej to nie „papier/tusz”, tylko różnica w docisku albo temperaturze na obwodzie: kubek bywa minimalnie krzywy, opaska/taśma łapie nierówno albo grzałka
Też mi to brzmi bardziej jak kwestia prasy i kontaktu na obwodzie niż samego papieru czy tuszu. Jeśli grzałka ma minimalnie inną temperaturę po jednej stronie albo kubek nie siada idealnie równo w opasce, to jedna część dostaje „więcej” i wychodzi mocniej nasycona, a po przeciwnej robi się przygaszona. U mnie podobny efekt potrafił się pojawić, gdy opaska była już trochę wyrobiona i po zapięciu miała nierówny naciąg, mimo że na oko wszystko wyglądało dobrze. Czasem też winne są same kubki z jednej partii – delikatnie owalne albo z minimalnie inną grubością ścianki i wtedy różnica wychodzi co kilka sztuk. Warto też zwrócić uwagę, czy papier na tym jaśniejszym fragmencie na pewno przylega identycznie (zwłaszcza przy krawędziach) i czy taśma nie puszcza w trakcie grzania. I tak jak pisał Krzys: jeśli zawsze ciemniejsza jest ta sama strona, to aż się prosi o podejrzenie nierównej grzałki albo „cieplejszej” strony prasy. Masz to zawsze po tej samej stronie prasy (np. od zawiasu albo od przodu), czy losowo zależnie od kubka?
T
TechNadruk 2026-04-06 08:06
Najczęściej to nie „losowość” papieru czy tuszu, tylko różnica w docisku albo w realnej temperaturze na obwodzie kubka. Wystarczy minimalnie krzywy kubek, nierówno założona obejma/mata w prasie albo to, że zamek/łączenie obejmy wypada akurat po jaśniejszej stronie i tam słabiej dociąga, a efekt jest dokładnie taki: jedna strona mocna, druga przygaszona, bez ghostingu. Zdarza się też, że kubki z różnych partii mają trochę inną powłokę i dopiero przy tej samej konfiguracji wychodzi, że jedne „łapią” lepiej z jednej strony. Jasna strona wypada Ci zwykle w tym samym miejscu względem zamka/łączenia obejmy czy raz jest losowo?
S
Szymon 2026-04-07 08:47
Najczęściej to wygląda jak nierówny docisk albo ucieczka temperatury po jednej stronie kubka: minimalna szczelina przy owinięciu i już barwnik gorzej „wchodzi”, więc wychodzi przygaszone. Zdarza się też, że kubek ma delikatnie nierówną powłokę poliestrową albo różną grubość ścianki i wtedy efekt pojawia się co kilka sztuk, nawet na tych samych ustawieniach. Sprawdź, czy papier na jaśniejszej stronie na pewno trzyma równo na całej wysokości i czy kubek wchodzi w grzałkę bez luzu (czasem pomaga wymiana/ciaśniejsze maty lub inny sposób mocowania). Dzieje się to zawsze w tym samym miejscu względem uchwytu, czy losowo?
G
GrafikPrasowy 2026-04-09 09:39
Odpowiedź do Szymon
Najczęściej to wygląda jak nierówny docisk albo ucieczka temperatury po jednej stronie kubka: minimalna szczelina przy owinięciu i już barwnik gorzej „wchodzi”,
Też bym celował w to, o czym piszesz: jak tylko papier nie przylega idealnie na całym obwodzie albo taśma gdzieś puści, to jedna strona dostaje gorszy kontakt i od razu widać słabsze nasycenie. U mnie podobny efekt robiła wkładka/silikon w prasie, który z czasem „siadał” po jednej stronie, więc docisk i realna temperatura nie były takie same mimo tych samych ustawień. No i faktycznie, trafiły mi się partie kubków, gdzie powłoka była kapryśna i raz wychodziło ciemniej, raz przygaszone, choć wszystko robiłem identycznie. To dzieje się częściej na tych samych kubkach z jednej strony (np. zawsze od uchwytu), czy losowo?
K
Kasia 2026-04-07 09:16
Najczęściej to kwestia nierównego docisku albo temperatury na obwodzie: minimalnie krzywy kubek, zużyta/uszczelniona mata w prasie, źle „zapięta” obejma albo papier nie przylega idealnie na całej długości i jedna strona dostaje mniej ciepła. Masz to bardziej po tej samej stronie kubka/prasy czy losowo, i czy używasz prasy z obejmą czy „wrapów” do piekarnika?
D
DobryPapier 2026-04-07 13:40
Miałem to samo i u mnie prawie zawsze winny był nierówny docisk albo ucieczka temperatury na prasie/opasce (kubek minimalnie „krzywy”, nierówno dociągnięta opaska, albo grzałka już nie grzeje równo po obwodzie), więc jedna strona dostaje więcej ciepła i wychodzi ciemniejsza. Na jakiej prasie robisz (klasyczna kubkowa z opaską czy piec) i czy docisk ustawiasz raczej lekki czy mocny?
P
PrasaExpert 2026-04-16 07:47
Odpowiedź do DobryPapier
Miałem to samo i u mnie prawie zawsze winny był nierówny docisk albo ucieczka temperatury na prasie/opasce (kubek minimalnie „krzywy”, nierówno dociągnięta opas
Też bym szedł w stronę tego, co piszesz: jak jedna strona konsekwentnie wychodzi ciemniejsza, to zwykle różnica w tym, ile ciepła i docisku dostaje kubek po obwodzie. U mnie raz okazało się, że opaska niby zapięta, ale minimalnie „ciągnęła” bardziej z jednej strony i papier nie przylegał identycznie na całej szerokości. Druga rzecz to sam kubek – czasem trafia się minimalnie jajowaty albo z delikatnie inną grubością ścianki i wtedy prasa/grzałka oddaje ciepło nierówno, choć ustawienia są te same. Jeśli używasz opaski/grzałki już dłużej, potrafi też mieć miejscowe „słabsze” grzanie i wtedy wychodzi przygaszenie po jednej stronie bez żadnych nalotów czy ghostingu. Sprawdzałem to najprościej robiąc test: ten sam projekt na dwóch kubkach, ale w drugim obrócony o 180° w prasie – jak „ciemna strona” zostaje po stronie grzałki, to temat prawie pewny. Czasem pomaga też dociągnięcie papieru trochę równiej (bez fałdki na zakładce) i upewnienie się, że zakładka nie wypada akurat w miejscu, gdzie docisk jest najsłabszy. Dzieje Ci się to zawsze na tej samej stronie względem prasy/opaski, czy losowo w zależności od kubka?
A
Adrian 2026-04-10 07:05
Najczęściej taka różnica nasycenia dookoła kubka wychodzi po prostu z nierównego docisku albo kontaktu papieru z powierzchnią na całym obwodzie. Jeśli papier na jednej stronie minimalnie odstaje (choćby przez zbyt luźne owinięcie, gorszą taśmę, fałdkę na krawędzi albo lekko krzywo założony arkusz), to transfer tam siada słabiej i kolory robią się „przygaszone”. Druga sprawa to sama prasa i grzałka: czasem ma delikatny hotspot albo grzeje nierówno, a przy kubkach widać to od razu, mimo identycznych ustawień. Zdarza się też, że silikonowa mata/obciąg w prasie jest już wygnieciony i na jednym boku nie dociska tak samo, zwłaszcza gdy kubek ma minimalnie inną średnicę. Warto też sprawdzić, czy problem pojawia się na konkretnych kubkach/partii – czasem powłoka sublimacyjna bywa nierówna i wtedy efekt powtarza się w podobnym miejscu. No i drobiazg: jeśli kubek jest choć trochę chłodniejszy z jednej strony (np. trzymany w dłoni, stał przy przeciągu), potrafi to wyjść jako różnica intensywności, szczególnie przy krótszych czasach. Dzieje się to zawsze po tej samej stronie prasy (np. od zawiasu) czy losowo?
P
PraktykDTG 2026-04-19 12:43
Jeśli ustawienia są te same, a różnica idzie „dookoła” kubka bez ghostingu, to brzmi bardziej jak nierówny docisk/temperatura na obwodzie (kubek nie do końca równo dociśnięty, zużyta mata/silikon albo minimalnie krzywy kubek) niż problem z tuszem czy papierem. Masz tę ciemniejszą stronę zawsze od tej samej strony prasy (np. przy zawiasie), czy raz tu, raz tam?