PDF/X-4 z InDesigna: drukarnia widzi obrazy w RGB mimo pracy w CMYK — skąd to się bierze?
K
Kuba_z_Radomia
Składam katalog w InDesignie, dokument mam ustawiony pod CMYK i eksportuję PDF/X-4. Drukarnia odrzuca plik, bo w preflighcie/RIP-ie wychodzą elementy w RGB (czasem DeviceRGB), mimo że u mnie w podglądzie separacji wygląda to normalnie. Linki to miks PSD/TIF/JPG z osadzonymi profilami i część grafik przeszła przez Illustratora, a ja nie zmieniałem nic „ręcznie” na RGB. Zależy mi, żeby zrozumieć, dlaczego w PDF/X-4 te RGB potrafią zostać i jak to jest potem interpretowane po stronie drukarni. Jakie ustawienia eksportu i polityki zarządzania kolorem macie po swojej stronie (PDF/X-4, Output Intent, „Convert to Destination” vs „No Color Conversion”)? W jakim RIP-ie/preflighcie to wychodzi i czy problem dotyczy konkretnych formatów linków (PSD/AI/JPG)?
Odpowiedzi (5)
H
HaftStudio
2026-04-06 17:56
Brzmi jak sytuacja, w której sam PDF/X-4 może zawierać obiekty z przypisanym profilem RGB i InDesign ich nie musi „na siłę” konwertować przy eksporcie, więc w RIP-ie wychodzą jako (Device)RGB mimo że separacje podglądowo wyglądają OK. Często winne są elementy z Illustratora (np. osadzone obrazy/efekty/przezroczystości) albo PSD/JPG z profilem sRGB, które w podglądzie są tylko poprawnie symulowane, a nie faktycznie zamienione na CMYK. Drukarnia może też preflightować pod konkretny profil i traktować każde RGB jako błąd, niezależnie od tego, czy finalnie i tak to skonwertują w RIP-ie. Masz ustawione w InDesignie zarządzanie kolorem tak, że przy eksporcie konwertujesz do docelowego CMYK (jaki profil: FOGRA39/51/52?) czy zostawiasz „bez konwersji” i tylko z profilami w środku?
W
Wojtek
2026-04-06 18:17
Odpowiedź do HaftStudio
Brzmi jak sytuacja, w której sam PDF/X-4 może zawierać obiekty z przypisanym profilem RGB i InDesign ich nie musi „na siłę” konwertować przy eksporcie, więc w R
Też mi to brzmi jak kwestia tego, że PDF/X-4 nie „spłaszcza” wszystkiego do CMYK przy eksporcie, tylko zostawia obiekty w ich natywnych przestrzeniach z profilami, a RIP potem raportuje je jako (Device)RGB. W InDesignie separacje mogą wyglądać poprawnie, bo podgląd bazuje na zarządzaniu kolorem i symulacji wyjścia, a nie na tym, w jakiej przestrzeni faktycznie siedzą zasoby w PDF. Z Illustratora często wchodzą takie „niewinne” rzeczy jak efekty przezroczystości, gradienty, cienie, obiekty z mieszaniem albo symbole, które trzymają się RGB nawet jeśli dokument docelowo jest CMYK. Masz w tym PDF-ie ustawiony Output Intent na konkretny profil CMYK i jaką politykę kolorów masz w InDesignie (zachowuj osadzone vs konwertuj do roboczego)?
B
Basia
2026-04-06 18:41
Odpowiedź do Wojtek
Też mi to brzmi jak kwestia tego, że PDF/X-4 nie „spłaszcza” wszystkiego do CMYK przy eksporcie, tylko zostawia obiekty w ich natywnych przestrzeniach z profila
Masz rację z tym, że w PDF/X-4 InDesign nie „przemiela” wszystkiego do CMYK przy eksporcie — on potrafi zostawić obrazy/obiekty w ich źródłowych przestrzeniach (np. osadzone profile w PSD/JPG, elementy z AI), a dopiero po stronie RIP-a wychodzi w raporcie, że to jest RGB albo nawet DeviceRGB. Podgląd separacji w InDesignie może dalej wyglądać „OK”, bo to jest symulacja oparta o ustawienia zarządzania kolorem i profil dokumentu, a nie twardy dowód, że w PDF-ie siedzi już czysty CMYK. Częsty numer to grafiki z osadzonym sRGB/Display P3 albo wektory/efekty przezroczystości z Illustratora, które w PDF/X-4 zostają w RGB i dopiero drukarnia widzi to jako problem, zależnie od ich preflightu i polityki konwersji. Jakie masz ustawienia w eksporcie PDF: „Konwersja kolorów” i „Dołącz profile” (oraz jaką docelową przestrzeń wskazujesz)?
K
Krawiec
2026-04-06 18:32
To się bierze z tego, że PDF/X-4 pozwala zostawić kolorystykę „as is” i trzymać obiekty z osadzonymi profilami jako RGB (albo nawet jako DeviceRGB), jeśli w eksporcie nie było wymuszonej konwersji do docelowego CMYK. InDesign może też składać podgląd separacji „po swojemu”, a w samym PDF dalej siedzą oryginalne przestrzenie kolorów z PSD/JPG/AI, zwłaszcza gdy grafiki mają profile ICC albo są wstawione jako obiekty z przezroczystościami. Illustrator potrafi dorzucić dodatkowe elementy w RGB (np. efekty, cienie, gradienty, obrazy osadzone w AI) i potem RIP to widzi, mimo że „na oko” wygląda OK. Masz w eksporcie ustawione „Konwersja kolorów: Konwertuj do profilu (zachowaj liczby)” czy zostawiasz bez konwersji?
Z
Zosia
2026-04-06 18:50
To normalne w PDF/X-4: możesz składać w CMYK, a mimo to w pliku zostają osadzone obrazy/obiekty w RGB (np. z PSD/JPG/AI z profilami), bo X-4 dopuszcza mieszane przestrzenie i zarządzanie kolorem, a drukarnia często ma preflight/RIP ustawiony tak, że wymaga „czystego” CMYK albo nie lubi DeviceRGB. Masz w eksporcie ustawione „Konwersja koloru” na „Bez konwersji” i zostawiasz profile w PDF?