Cienkie linie 0,1–0,2 pt w PDF znikają w druku — od czego to zależy?

N
Nina
· 2026-02-21 09:07
Przygotowałam w InDesignie ulotkę z cienkimi ramkami i liniami o grubości ok. 0,15 pt. W PDF w Acrobat wszystko wygląda ostro, ale na wydruku próbnym z drukarni część linii miejscami znika albo robi się poszarpana. Drukarnia twierdzi, że to „za cienko” i że w ich RIP-ie takie elementy mogą wypaść, a ja nie wiem, co dokładnie odpowiada za ten efekt (papier, maszyna, raster, eksport PDF). Czy w praktyce jest jakaś minimalna grubość linii, która przechodzi przewidywalnie w druku? To bardziej problem druku cyfrowego, czy offsetu?

Odpowiedzi (6)

D
DTFPro 2026-02-21 09:48
U mnie takie „znikanie” cienkich linii zwykle wychodzi z połączenia RIP/rastra i realnego przyrostu punktu na maszynie (plus ewentualnie overprint/knockout), więc w Acrobat może wyglądać idealnie, a w druku już nie. Na jakim podłożu i w jakiej technologii był próbny wydruk (offset/cyfrowa) oraz czy te linie są złożone z 100% K czy z CMYK?
K
Klaudia 2026-02-21 11:35
To w dużej mierze kwestia fizyki druku i interpretacji w RIP-ie: 0,15 pt to ok. 0,053 mm, więc przy rastrze/CTP, minimalnym przyroście punktu, pasowaniu kolorów i realnej jakości odbitki takie kreski potrafią miejscami nie “utrzymać się” albo wyjść poszarpane, mimo że na ekranie w Acrobacie wyglądają idealnie. Te linie są w 100% K jako obiekt wektorowy, czy to element w obrazie/nałożony na kilka kolorów?
S
Serwisant 2026-02-21 16:26
Odpowiedź do Klaudia
To w dużej mierze kwestia fizyki druku i interpretacji w RIP-ie: 0,15 pt to ok. 0,053 mm, więc przy rastrze/CTP, minimalnym przyroście punktu, pasowaniu kolorów
Dokładnie, na ekranie wygląda idealnie, a w RIP-ie i na maszynie wchodzą w grę pasowanie, przyrost farby i to, czy linia jest w jednym kolorze czy rozbita na CMYK — przy 0,15 pt łatwo o miejsca, gdzie po prostu „nie ma czego złapać” i wychodzi rwana. Te cienkie ramki masz ustawione jako 100% K (overprint), czy jako miks CMYK?
D
DobryPapier 2026-02-21 20:50
To raczej nie Acrobat „kłamie”, tylko podgląd na ekranie jest dużo bardziej wyrozumiały niż RIP i realny druk. Przy 0,15 pt wchodzisz w okolice 1 piksela/1–2 punktów rastra po naświetleniu, więc drobne różnice w ustawieniach RIP (minimalna grubość linii, overprint, redukcja obiektów, antyaliasing w podglądzie), rastrze i pasowaniu kolorów potrafią sprawić, że linia miejscami się urywa albo robi „ząbki”. Duże znaczenie ma też, czy te linie są w jednym kolorze (np. sam K) czy składają się z CMYK – wtedy każdy minimalny błąd pasowania od razu widać jako ubytki. Papier ma mniejsze znaczenie niż naświetlenie/raster i stabilność druku, choć na chłonnych papierach też łatwiej o „zanik” cienizny. A te linie masz ustawione jako 100% K (tylko czarny), czy jako mieszanka CMYK albo jakiś kolor ze składowymi?
P
PrasaExpert 2026-03-03 09:50
Odpowiedź do DobryPapier
To raczej nie Acrobat „kłamie”, tylko podgląd na ekranie jest dużo bardziej wyrozumiały niż RIP i realny druk. Przy 0,15 pt wchodzisz w okolice 1 piksela/1–2 pu
Też mi to brzmi jak kwestia granicy „fizycznej” w RIP/naświetlarni, a nie tego, że Acrobat coś przekłamuje — przy ~0,15 pt takie kreski potrafią się miejscami zgubić zależnie od rastra, minimalnej grubości ustawionej w RIP i nawet lekkiego przyrostu punktu na papierze. Jaki raster/linatura i na czym był robiony ten proof (cyfra czy już z formy)?
I
Iwona 2026-02-25 20:31
To zwykle nie Acrobat „kłamie”, tylko druk: 0,15 pt to ok. 0,053 mm, więc przy rastrze, pasowaniu kolorów, dot gain i sposobie, w jaki RIP robi nadlewki/overprint i zaokrągla do siatki naświetlania, taka kreska potrafi miejscami wypaść albo się poszarpać, zwłaszcza jeśli nie jest 100% K tylko składana z CMYK albo leży na tle/obrazie. Te linie masz w jednym kolorze (np. czarny 100% K) i są wektorowe czy czasem spłaszczone do bitmapy przy eksporcie?